Vegan (νηστίσιμη) τούρτα σοκολάτα, με φράουλα και φουντούκι

Γαστρονομία
Vegan (νηστίσιμη) τούρτα σοκολάτα, με φράουλα και φουντούκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σεφ Νίκος Περάκης και το Blame gastronomy μας προτείνουν μια… άλλη τούρτα σοκολάτα με φράουλα και φουντούκι νηστίσιμη και ελαφριά

Η «Vegan (νηστίσιμη) τούρτα σοκολάτα» που μας προτείνει ο σεφ Νίκος Περάκης και το Blame gastronomy αποτελείται από 4 βασικά υλικά, συν το μπισκότο το οποίο χρησιμοποιείται για τη βάση της: μαύρη σοκολάτα, φουντουκοβούτυρο (αλεσμένο φουντούκι μέχρι να βγάλει  τα έλαιά του), φράουλα που την κάνουμε πουρέ και λίγο ελαιόλαδο. Είναι πανεύκολη ειλικρινά και θα σας πάρει πολύ λίγο χρόνο να την φτιάξετε. Ο συνδυασμός φουντουκιού και σοκολάτας θα σας θυμίσει άλειμμα πραλίνας, ενώ για τον συνδυασμό με την φράουλα δεν χρειάζεται να πω τίποτα.

Το φουντουκοβούτυρο μπορείτε είτε να το πάρετε έτοιμο από κάποιο κατάστημα με βιολογικά ή παραδοσιακά προϊόντα είτε να το φτιάξετε εσείς αλέθοντας καβουρδισμένα φουντούκια, πολύ καλά, σε ένα δυνατό μπλέντερ.

Το μπλέντερ θα χρειαστεί και για να κάνουμε τις φρέσκες φράουλες πουρέ. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να είναι φρέσκο και έξτρα παρθένο για να μην έχει πολύ έντονη και ασύμβατη γεύση.

Τέλος, όσον αφορά την βάση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπισκότα τύπου digestive τα οποία δεν περιλαμβάνουν ζωικά συστατικά.

Εκτέλεση:

Σπάμε πολύ καλά τα μπισκότα, λιώνουμε την σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων ή μπεν-μαρί και τα ανακατεύουμε όλα, μαζί με το λάδι. Βάζουμε ένα τσέρκι 20 εκ. πάνω σε μια λαδόκολλα και σε ένα δίσκο ή επίπεδο πιάτο. Έπειτα βάζουμε μέσα στο τσέρκι το μπισκότο και το στρώνουμε πιέζοντάς το με ένα κουτάλι, ώστε να δημιουργήσουμε μια επίπεδη βάση που θα πιάνει ομοιόμορφα όλο το πλάτος από το τσέρκι. Βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη να στερεοποιηθεί.

Αν δεν έχουμε έτοιμο φουντουκοβούτυρο, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και καβουρδίζουμε λιγάκι τα φουντούκια μας να βγάλουν τα αρώματά τους. Έπειτα σε ένα δυνατό μπλέντερ τα αλέθουμε πολλή ώρα μέχρι να έχουμε ένα αποτέλεσμα λείο και υδαρές από τα έλαια του φουντουκιού που θα έχουν βγει από τον καρπό. Αν βλέπουμε ότι δυσκολευόμαστε, βοηθάμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.Vegan (νηστίσιμη) τούρτα σοκολάτα

Ετοιμάζουμε την γκανάζ μας. Αλέθουμε πολύ καλά τις φράουλες, έτσι ώστε να έχουμε έναν ομοιογενή πουρέ. Τον ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα που την έχουμε σπάσει σε κομμάτια. Ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει η σοκολάτα και έπειτα προσθέτουμε το φουντουκοβούτυρο και το ελαιόλαδο. Ομογενοποιούμε το μίγμα και το ρίχνουμε στο τσέρκι με την μπισκοτένια βάση μας, που τώρα έχει στερεοποιηθεί. 

Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, μέχρι να πήξει η γκανάζ μας. Όταν είναι έτοιμη ζεσταίνουμε το τσέρκι μας με ένα καμινέτο ή τρίβοντάς το με τα χέρια μας για λίγη ώρα, έτσι ώστε να ξεκολλήσουν τα τοιχώματα, και το αφαιρούμε προσεχτικά.

Πασπαλίζουμε με την βοήθεια ενός σουρωτηριού με ψιλή σήτα ένα λεπτό στρώμα κακάο και διακοσμούμε όπως θέλουμε με τις φρέσκες φράουλες.

Ιδανικά, πριν σερβίρουμε, το αφήνουμε εκτός ψυγείου για μισή ώρα να πάρει λίγο θερμοκρασία και να μαλακώσει η γκανάζ. Πιστεύω ότι η γεύση του θα σας ανταμείψει!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News