Φανταστική Lemon Pie με την πιο τραγανή τάρτα και μαστιχωτή μαρέγκα

Γαστρονομία
Φανταστική Lemon Pie με την πιο τραγανή τάρτα και μαστιχωτή μαρέγκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία σχετικά δύσκολη συνταγή για τους μη έχοντες ιδιαίτερη εμπειρία στην ζαχαροπλαστική αλλά ακόμα και αν δεν την κάνετε τέλεια την πρώτη φορά, μην απογοητευτείτε, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα γευστικό γλυκό

Πρόκειται για ένα δημοφιλές γλυκό, αλλά και το πιο ισορροπημένο και ενδιαφέρον γευστικά, σύμφωνα με τον σεφ Νίκο Περάκη.

Η αντίθεση του ξινού με το γλυκό είναι μια συνθήκη που υπό όλες τις περιστάσεις δημιουργεί ικανοποίηση στον ουρανίσκο μας, ενώ και σε επίπεδο υφών η τραγανή τάρτα, η απαλή κρέμα λεμονιού και η μαστιχωτή μαρέγκα μας δίνουν ένα εξαιρετικά πλήρες και λαχταριστό αποτέλεσμα, όπως ο ίδιος λέει.

Είναι, ωστόσο, μια σχετικά δύσκολη συνταγή για τους μη έχοντες ιδιαίτερη εμπειρία στην ζαχαροπλαστική αλλά ακόμα κι αν δεν την κάνετε τέλεια την πρώτη φορά, μην απογοητευτείτε, ξαναπροσπαθήστε και κάθε φορά θα την κάνετε και καλύτερη. Όταν φτάσετε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, εάν σας αρέσει η ζαχαροπλαστική, θα ενθουσιαστείτε με τον εαυτό σας, όπως συνέβη και σε εμένα πριν από κάμποσα χρόνια!

Αν θέλετε να κάνετε την συνταγή πιο εύκολη, μπορείτε να παραλείψετε την μαρέγκα και αντί αυτής να διακοσμήσετε την τάρτα σας με φράουλες ή φρούτα του δάσους, που ταιριάζουν εξαιρετικά με το λεμόνι.

Απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι μια ταρτιέρα 22-24 εκ. ή ένα τσέρκι τάρτας. Προσωπικά, χρησιμοποιώ τσέρκι γιατί μου αρέσει περισσότερο το αποτέλεσμα, ωστόσο είναι πιο πιθανό να έχετε κάποια ταρτιέρα στο σπίτι σας ή να βρείτε στην αγορά. Επίσης, απαραίτητο είναι και ένα στατικό μίξερ, ειδικά αν επιλέξετε να κάνετε την μαρέγκα αλλά και ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

Σε περίπτωση που δεν κάνετε την μαρέγκα, το ζύμωμα της τάρτας θα μπορούσε να γίνει με το χέρι, ενώ και στο μαγείρεμα της κρέμας δεν είναι τόσο απαραίτητο το θερμόμετρο εάν είστε προσεκτικοί. Τέλος, θα χρειαστείτε και ένα φλόγιστρο ζαχαροπλαστικής για να «κάψετε» ελαφρώς τη μαρέγκα, όταν την βάλετε πάνω στην τάρτα σας, αλλά θα μπορούσατε και να παραλείψετε εντελώς αυτό το βήμα.

Όμως, αν σκοπεύετε να κάνετε συχνά γλυκά, τόσο το μίξερ όσο και το θερμόμετρο είναι απολύτως απαραίτητα και αξίζει να δώσετε χρήματα σε αυτά. Να πω για το θερμόμετρο ότι πρέπει να είναι ποιοτικό, ακριβείας, αλλά και γρήγορο στις μετρήσεις του, οπότε μην πάρετε κάποιο που να κοστίζει λιγότερο από 30-40€. Το μίξερ είναι γενικά ακριβό, ωστόσο είναι ένα βασικό εργαλείο στην κουζίνα για την κουζίνα σας και σίγουρα θα το έχετε για πολλά χρόνια.

Μυστικά για μια επιτυχημένη lemon pie δεν υπάρχουν. Σωστή εκτέλεση και ποιοτικά υλικά είναι τα μόνα που χρειάζεστε. Το βούτυρο να είναι βούτυρο (82% λιπαρά) και όχι μαργαρίνη και τα λεμόνια όσο το δυνατόν πιο φρέσκα. Ιδανικά να τα έχετε κόψει μόλις από το δέντρο.

Ας δούμε μία-μία τις παρασκευές και την εκτέλεσή τους.

Μέθοδος εκτέλεσης και συνταγές για την lemon pie - τάρτα λεμόνι

Τάρτα Sablee (βάση τάρτας):

  • 120 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια
  • 90 γρ. Άχνη
  • 30 γρ. Πούδρα αμυγδάλου
  • 50 γρ. Αβγά (1 αβγό)
  • 240 γρ. Αλεύρι
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Τα βάζουμε όλα μαζί στο μίξερ με το «φτερό» (όχι σύρμα, όχι γάντζο), ελαφρύ ζύμωμα να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Δεν ζυμώνουμε πάνω από 5 λεπτά.

Κάνουμε πλακέ τη ζύμη μας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος 4-5 χιλ στο μέγεθος της ταρτιέρας (22-24 εκ.) και στρώνουμε την ζύμη σε όλο το πλάτος της επιμελώς, αφού την βουτυρώσουμε ελαφρώς. Αφαιρούμε τις άκρες που περισσεύουν με μαχαιράκι. Κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι.

Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο, ιδανικά για ένα βράδυ, και ψήνουμε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 220֯ C για 3 λεπτά και στους 150֯ C για άλλα 3-4′ μέχρι να πάρει χρώμα.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News