default-image

Μαλακές μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη, ιδανικές για το σχολείο

Γαστρονομία
Μαλακές μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη, ιδανικές για το σχολείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα υγιεινό και πρακτικό κολατσιό, το οποίο θα αρέσει πολύ στα παιδιά

Φτιάξτε αυτές τις φανταστικές μαλακές μπάρες δημητριακών χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με βασικά υλικά την βρώμη και τον… χουρμά. Ιδανικές για το σχολείο. Παρασκευάζονται μέσα σε λίγα λεπτά και έχετε έτοιμο το κολατσιό όλης της εβδομάδας.

Ειδικότερα, όπως μας λέει ο σεφ Νίκος Περάκης και το Blame gastronomy από τις πρώτες μου σκέψεις ήταν οι κλασικές μπάρες δημητριακών, οι οποίες όμως συνήθως περιέχουν αρκετή ζάχαρη και λιπαρά, πάρα πολλούς υδατάνθρακες και ελάχιστες πρωτεΐνες. Ωστόσο, είναι αρκετά πρακτικές και αποθηκεύονται εύκολα στην σχολική τσάντα, δεν λερώνουν και γενικά, νομίζω, αρέσουν και στα παιδιά.

Επίσης διευκολύνουν και τους γονείς, μιας και μπορούν να ετοιμάσουν μέσα σε λίγα λεπτά το κολατσιό όλης της εβδομάδας.  Εδώ, επίσης, πρέπει να πω ότι παρόμοιο προϊόν με τις μπάρες είναι και το λεγόμενο στην αγγλική “Flapjack”συνήθως πιο μαλακό, πιο χορταστικό και πιο νόστιμο αλλά με ακόμα περισσότερα λιπαρά! Είπα, λοιπόν, να επιδιώξω ένα πιο υγιεινό “Flapjack”.

Θα μπορούσαμε όμως να φτιάξουμε ένα “Flapjack” ισορροπημένο διατροφικά; Χωρίς ζάχαρη, κατ’ αρχάς, με καλύτερη κατανομή μακροθρεπτικών, με αρκετές βιταμίνες, φυτικές ίνες και λιγότερα, καλά λιπαρά; Ε ναι, λοιπόν, θα μπορούσαμε.

Τα βασικά υλικά του είναι η βρώμη και ο… χουρμάς. Ο χουρμάς αντικαθιστά την γλυκύτητα της ζάχαρης, προσθέτει υγρασία, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και μέταλλα, ενώ η βρώμη είναι από τα πιο πλούσια δημητριακά σε πρωτεΐνες.

Μην σας τρομάζει ο χουρμάς, δεν θα καταλάβει κανείς τη γεύση του, κάνει απλά διακριτικά την δουλειά του. Φυστικοβούτυρο, μπανάνα, κανέλα για το άρωμα και αποξηραμένα βύσσινα, σταφίδες, κράνμπερις ή ότι προτιμούν τα παιδιά σας και έχετε ένα πολύ καλό και υγιεινό αποτέλεσμα.

Προσωπικά τυχαία χρησιμοποίησα αποξηραμένα βύσσινα και ήταν εξαιρετικά, αν βρείτε δοκιμάστε τα. Τέλος, ήθελα να πω ότι δεν περιέχει τίποτα ζωικό, οπότε είναι νηστίσιμo και vegan.

Η συνταγή βγάζει περίπου 14 κομμάτια των 60 γραμμαρίων.

Υλικά:

  • Χουρμάδες 225γρ.
  • Ώριμες μπανάνες 225γρ.
  • Φυστικοβούτυρο 120γρ.
  • Νερό 50γρ.
  • Βρώμη 375γρ.
  • Κανέλα 1κ.γ.
  • Αποξηραμένο βύσσινο ή κράνμπερις 100γρ.

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες μας για δέκα λεπτά σε καυτό νερό.

Αν οι χουρμάδες έχουν κουκούτσια, τα αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι.

Προσθέτουμε σε μπλέντερ τους χουρμάδες και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη βρώμη και τα βύσσινα και τα αλέθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής πάστα.

Αναμειγνύουμε πολύ καλά την πάστα με την βρώμη να γίνει μια ζύμη. Έπειτα προσθέτουμε και τα αποξηραμένα βύσσινα.

Σε ταψάκι 30Χ25εκ. απλώνουμε λαδόκολλα και έπειτα απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα να έχει παντού το ίδιο πάχος. Με βρεγμένο χέρι λειαίνουμε την επιφάνεια της ζύμης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160֯ C για 25-30 λεπτά μέχρι το χρώμα της να γίνει ελαφρώς πιο καφέ. Δεν την παραψήνουμε, γιατί θα στεγνώσει.

Την αφήνουμε να κρυώσει και μετά με κοφτερό, μεγάλο μαχαίρι κόβουμε σε όμοια παραλληλόγραμμα κομμάτια.

Διατηρούμε σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο για 5 μέρες.

Μερίδες: 14 Προετοιμασία: 10 λεπτά Ψήσιμο για: 30 λεπτά

Διατροφικές πληροφορίες ανά τεμάχιο

  • Θερμίδες 227kcal
  • Υδατάνθρακες 38γρ.
  • Λιπαρά 6γρ.
  • Πρωτεΐνες 6γρ.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News