Κρύα σούπα καρπούζι με μους γλυκιάς μυζήθρας - Ένα εκλεπτυσμένο και εύκολο επιδόρπιο

Γαστρονομία
Κρύα σούπα καρπούζι με μους γλυκιάς μυζήθρας - Ένα εκλεπτυσμένο και εύκολο επιδόρπιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα εκλεπτυσμένο, δημιουργικό και εύκολο επιδόρπιο, που θα κλείσει ιδανικά τα καλοκαιρινά τραπέζια σας, αλλά και δεν θα επιβαρύνει τους καλεσμένους σας με περιττά λιπαρά και ζάχαρη

Το καρπούζι, παρά το ότι είναι το πιο χαρακτηριστικό καλοκαιρινό φρούτο, σπάνια το συναντάμε στα τραπέζια μας σε εκδοχές πλην της αυτούσιας μορφής του, που ομολογουμένως είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να κλείσουμε ένα καλοκαιρινό γεύμα.

Ωστόσο, ο σεφ Νίκος Περάκης και το Blame gastronomy μας προτείνουν μια άλλη, πιο δημιουργική «παραλλαγή» του, μια κρύα «σούπα» μέσα στην οποία συναντάμε και άλλες καλοκαιρινές «κρητικές» γεύσεις και αρώματα, όπως αυτό της ρακής και του δυόσμου. Και τι πιο καλοκαιρινό από καρπούζι και ρακή;!

Μας παρουσιάζει λοιπόν ένα εκλεπτυσμένο, δημιουργικό και εύκολο επιδόρπιο, που θα κλείσει ιδανικά τα καλοκαιρινά τραπέζια σας, αλλά και δεν θα επιβαρύνει τους καλεσμένους σας με περιττά λιπαρά και ζάχαρη.

Δροσερό καρπούζι, αρώματα ρακής και δυόσμου και ελαφριά μους γλυκιάς μυζήθρας φτιαγμένη με γιαούρτι.

Υλικά:

Για την κρύα σούπα καρπούζι

  • Καρπούζι καθαρισμένο 1 κιλό
  • Ζάχαρη 80 γρ.
  • Δυόσμος 5-6 φύλλα
  • Ρακή 3 κ.σ.
  • Χυμό λεμόνι 3 κ.σ.

Για την μους γλυκιάς μυζήθρας

  • Γλυκιά μυζήθρα 200 γρ.
  • Γιαούρτι πλήρες στραγγιστό 200 γρ.
  • Ζάχαρη 80 γρ.
  • Φύλλα ζελατίνης 4 γρ.(επαγγελματικά) ή 3 γρ. («Γιώτης» από σούπερ μάρκετ)
  • Γάλα 2 κ.σ.

Μέθοδος εκτέλεσης για την κρύα σούπα καρπούζι

Καθαρίζουμε το καρπούζι και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε όλους τους σπόρους. (Φαντάζει δύσκολο αλλά δεν θα μας πάρει πάνω από 10 λεπτά)

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το καρπούζι, τη ζάχαρη, τη ρακή, τον δυόσμο και το λεμόνι και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά μας. Δοκιμάζουμε και αν το κρίνουμε σκόπιμο προσθέτουμε λίγο λεμόνι ή λίγη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά.

Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη γλυκιά μυζήθρα και τη ζάχαρη και τα ομογενοποιούμε πολύ καλά με το ραβδομπλέντερ. Βάζουμε το μίγμα σε μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το «σύρμα».

Στραγγίζουμε τη ζελατίνη και ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μικρό μπρίκι. Διαλύουμε τη ζελατίνη μέσα στο ζεστό γάλα και το τελικό μίγμα το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μίξερ, ενώ παράλληλα χτυπάμε το πρώτο μίγμα σε μέτρια ταχύτητα.

Το αφήνουμε να ομογενοποιηθεί καλά και βάζουμε το τελικό μίγμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για μερικές ώρες.

Σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο περίπου 100γρ. από τη σούπα και μια κουταλιά από το μους γλυκιάς μυζήθρας. Τέλος διακοσμούμε με λίγο φρέσκο δυόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News