Καζάν ντιπί με την τέλεια υφή και την απίστευτη γεύση

Γαστρονομία
Καζάν ντιπί με την τέλεια υφή και την απίστευτη γεύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το καζάν ντιπί είναι ένα τούρκικο γλυκό με αραβικές ρίζες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Βόρεια Ελλάδα

Με ιδιαίτερη χαρά ενημερώνουμε τους αναγνώστες της στήλης του neakriti.gr, ότι ξεκινήσαμε μία πολύ ωραία συνεργασία, με τον σεφ Νίκο Περάκη και το Blame gastronomy

Ο ταλαντούχος σεφ μας προτείνει ένα πεντανόστιμο γλυκάκι με... ιστορία. Το αγαπημένο σε πολλούς Καζάν ντιπί. 

Το όνομα του στα τουρκικά σημαίνει ο «πάτος του καζανιού» και παραπέμπει στο καμένο υπόλειμμα γλυκιάς κρέμας που έβρασε απρόσεκτα σε κάποιο καζάνι.

Το «ατυχές» αποτέλεσμα όμως ήταν τελικά τόσο νόστιμο που μετατράπηκε σε ένα νόστιμο γλύκισμα που καίγεται πλέον επίτηδες!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε: 

Για την κρέμα

  • 1 lt φρέσκο κατσικίσιο γάλα
  • 500ml φρέσκο αγελαδινό γάλα
  • 250ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. νισεστέ (corn flour)
  • 100γρ. ρυζάλευρο
  • 1 λωβός βανίλια μαδαγασκάρης ή λίγο εκχύλισμα ή σκόνη βανίλιας (όχι βανιλίνη)
  • ½ κ.γ. μαστίχα

Για το σιρόπι

  • 100γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. νερό
  • Λίγο ροδόνερο

Για το ταψί

  • 1 κ.σ. βούτυτο για επάλειψη του ταψιού
  • Λίγη ζάχαρη για το καραμέλωμα

Εκτέλεση:             

Σε γουδί χτυπάμε πολύ καλά την μαστίχα με λίγη από την ζάχαρη να γίνει σκόνη.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το κατσικίσιο και το αγελαδινό γάλα, την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη, το ρυζάλευρο, τον νισεστέ, την τριμμένη μαστίχα και την βανίλια. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα πριν βάλουμε στην φωτιά.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί μεγέθους 20×30 cm και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια του. Προσοχή να αφήσουμε μόνο ένα λεπτό στρώμα ζάχαρης. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμαστεί η κρέμα.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε φυσαλίδες βρασμού και να νιώσουμε στο χέρι μας την δυσκολία να συνεχίσουμε το ανακάτεμα.

Στο βουτυρωμένο ταψί με την ζάχαρη απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα κρέμας. Ανάβουμε ένα μάτι της κουζίνας και ακουμπάμε το ταψί πάνω μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει η ζάχαρη και να καίγεται η κρέμα. Μετακινούμε το ταψί πάνω στο μάτι για να πετύχουμε το καραμέλωμα σε όλο το πλάτος του ταψιού. Όταν τελειώσουμε το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λιγάκι.

Ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά την κρέμα έτσι ώστε να ρευστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και την ρίχνουμε στο ταψί με τον «καμμένο» πάτο. Την στρώνουμε ομοιόμορφα και αφήνουμε να κρυώσει μια ώρα εκτός ψυγείου. Έπειτα την βάζουμε σε ψυγείο τουλάχιστον για 2-3 ώρες. Διατηρούμε εντός ψυγείου.

Για να σερβίρουμε ετοιμάζουμε ένα σιρόπι βράζοντας την ζάχαρη με το νερό και προσθέτουμε λίγο ροδόνερο (η ποσότητα του μπορεί να διαφέρει αναλόγως το ροδόνερο).

Κόβουμε το κρύο καζάν ντιπί. Το βγάζουμε με την βοήθεια μιας σπάτουλας και το αναποδογυρίζουμε σε πιάτο. Περιχύνουμε την «καμένη» πλευρά του με το σιρόπι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News