Μαγειρική

Little hands: Κριτσίνια γλυκοπατάτας με αλεύρι ολικής

Φανταστική συνταγή, εύκολη σε εκτέλεση με γλυκοπατάτες και αλεύρι ολικής

Πεντανόστιμα κριτσίνια με βασικό πρωταγωνιστή την βλυκοπατάτα. 

Το ιδανικό σνακ, πεντανόστιμο και χορταστικό. Θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! 

Είναι μία γευστική πρόταση της Ελένης Κατσούλη από το kids food blog Little Hands για τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του neakriti.gr.


Υλικά για 20-25 κριτσίνια:

  • 180 γρ πουρές γλυκοπατάτας
  • 200 γρ αλεύρι ολικής
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • ¾ κ.γ. κουρκουμά
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ¼ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. ξίδι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι (προαιρετικά και μόνο για παιδιά άνω του έτους)

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στο αέρα.
Σε μία λεκάνη βάζουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας, το ξίδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τον κουρκουμά, την πάπρικα, το τζίντζερ και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά με το χέρι μας μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί μία μαλακή ζύμη.
Στο σημείο αυτό ξεκινάμε να πλάθουμε τα κριτσίνια πάνω σε μία λαδόκολλα ή σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.


Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη βάρους 18 γραμμαρίων, για το κάθε κριτσίνι, ώστε τα κριτσίνια μας να είναι ομοιόμορφα και πλάθουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.
Τοποθετούμε κάθε κριτσίνι που σχηματίζουμε στο αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα βάζοντας τα ένα κοντά στο άλλο χωρίς όμως να ακουμπάνε.
Αφού ολοκληρώσουμε ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη δεύτερη από πάνω θέση για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και απομακρύνουμε το χαρτί με τα κριτσίνια από το ταψί αφήνοντας τα να κρυώσουν σε μια κρύα επιφάνεια.

Tips
● Όσο πιο λεπτά πλάσσεται τα κριτσίνια σας τόσο πιο τραγανά θα βγουν.
● Η δοσολογία γεμίζει ένα μεγάλο ταψί με κριτσίνια δηλαδή περίπου 20-25 κριτσίνια γλυκοπατάτας.
● Κάθε φούρνος διαφέρει γι’ αυτό ελέγχουμε το χρόνο ψησίματος.
● Ενδεχομένως να είναι ελαφρώς μαλακά τα κριτσίνια ολικής όταν βγουν από το φούρνο όμως όταν κρυώσουν θα είναι όσο τραγανά χρειάζεται.
● Αν θέλετε να προσθέσετε σουσάμι τότε βάλτε σε ένα μεγάλο πιάτο το σουσάμι προσθέστε ελάχιστες σταγόνες νερό και ανακατέψτε για να απλωθεί η υγρασία. Αφού έχετε πλάσει το κριτσίνι και πριν το τοποθετήσετε στο ταψί περάστε το από το πιάτο με το σουσάμι και κυλίστε το απαλά. Αυτό ήταν, η υγρασία βοηθάει να κολλήσει και να μείνει στο κριτσίνι.
● Αντί για σουσάμι μπορείτε να βάλετε παπαρουνόσπορο.
● Αποθηκεύστε σε γυάλινο βάζο ή γυάλινο δοχείο αποθήκευσης για 5-7 ημέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια