Μαγειρική

Εκμέκ τσουρέκι του Σάκη - Εύκολο σε παρασκευή και πεντανόστιμο

Εύκολο σε παρασκευή και πεντανόστιμο Εκμέκ από τον Σάκη Στάμου

Τη περίοδο της εορτής του Πάσχα γεμίζουμε στο σπίτι από κουλούρια και τσουρέκια!

Αν ανήκεις στη σπάνια κατηγορία που έχεις τσουρέκι αφάγωτο είναι κρίμα να το πετάξεις, καθώς μπορείς να το αξιοποιήσεις και να φτιάξεις την συνταγή που σας προτείνουμε

Ο μόνος βαθμός δυσκολίας είναι η αναμονή (περίπου 2 ώρες) στο να κρυώσει καλά το γλυκό.

Για ξηρό καρπό στο σερβίρισμα ο Σάκης Στάμου, που μας προτείνει και αυτό το φανταστικό γλυκό πρόσ

θεσε αμύγδαλο που είχε μείνει από τη παρασκευή των τσουρεκιών, αφού τα καβούρδισε στο φούρνο με λίγη ζάχαρη και καραμέλωσαν.

Υλικά:

  • 1 τσουρέκι (μπαγιάτικο κατά προτίμηση)
  • Λίγο βούτυρο για το σκεύος

Για τη κρέμα:

  • 1.500 γρ. φρέσκο γάλα
  • 3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτάλια της σούπας βούτυρο

Σιρόπι:

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • Μια φλούδα λεμόνι

Σαντιγί:

  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος (30 με 35 % λιπαρά)
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη (περίπου 8 κουταλιές της σούπας)

Προαιρετικά:

  • Αμύγδαλο καρύδι φιστίκι φουντούκι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για 3-4 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράσει και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.

Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και στρώνουμε το τσουρέκι αφού πρώτα το έχουμε κόψει σε φέτες πάχους περίπου 2 εκατοστά.

Ψήνουμε το τσουρέκι για δέκα λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα.

Αφού ψηθεί βγάζουμε και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει.

Κατόπιν ετοιμάζουμε τη κρέμα

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα ,τη ζάχαρη και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με σύρμα σε μέτρια φωτιά μη κάψει το γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει και να πήξει η κρέμα όταν βγάζει χοντρές φουσκάλες κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.

Έπειτα στρώνουμε τη κρέμα πάνω από το σιροπιαστό τσουρέκι.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε και ψυγείο για 1-2 ώρες.

Τέλος χτυπάμε τη σαντιγί

Σε ένα μπολ βάζουμε τη κρέμα γάλακτος (πολύ κρύα) μαζί με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για πέντε λεπτά μέχρι να σφίξει η σαντιγί.

Αφού έχει κρυώσει το γλυκό στο ψυγείο είτε στρώνουμε πάνω τη σαντιγί και κάνουμε «κύματα και κορυφές» με το πιρούνι για σχέδιο, είτε βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής τη σαντιγί και κάνουμε τα σχέδια της αρεσκείας μας.

Πασπαλίζουμε με το ξηρό καρπό που θέλουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια