Νηστίσιμη σπιτική πίτσα με τέλειο ζυμάρι

Life
Νηστίσιμη σπιτική πίτσα με τέλειο ζυμάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραδοσιακή πίτα της Κιμώλου, μία ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας

Παραδοσιακή πίτα της Κιμώλου, μια ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας. Κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και τη νοστιμιά του κυκλαδίτικου νησιού.

Το σίγουρο είναι ότι θα σας εντυπωσιάσει η νοστιμιά της, αν και τόσο απλή!

Λαδένια Κιμώλου ή λαδόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Φτιάξτε την είναι πεντανόστιμη και ελαφριά.

Για τη ζύμη

  • 750 γραμ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής (ή ένα κύβο φρ. μαγιάς 25 γραµ.)
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο σηκώσει (περίπου 1½ -2 φλ.)

Για τη γέμιση

  • 3 μέτριες ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • 3 μέτρια ξερά άνυδρα κρεμμύδια
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι
  • αλάτι

Προαιρετικά για τη γέμιση

  • 2 χρωματιστές πιπεριές
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγες ψιλοκομμένες ελιές
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Η νηστίσιμη πίτσα, είναι μια πολύ εύκολη παραδοσιακή συνταγή από την Κίμωλο. Αυτή η πίτσα από την Αργυρώ γίνεται με λίγα απλά υλικά και θυμίζει μια πίτσα νηστίσιμη με χοντρό ζυμάρι. Συνταγή παραδοσιακή που δημιουργήθηκε από τις επιρροές που δέχτηκε η Κίμωλος από τους Ενετούς κατακτητές και βασίστηκε στα λιγοστά προϊόντα που παρήγαγε η Κίμωλος.

Για την παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου, κοσκινίζουμε πρώτα το σκληρό αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη.

Πασπαλίζουμε με την ξερή μαγιά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στην γρήγορη ενεργοποίηση της μαγιάς).

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε-ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, με τα δάχτυλα.

Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Βάζουμε μέσα τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω να ακουμπούν στο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή καθαρό πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης για την πίτσα σπιτική.

Κόβουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά τους, τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Κόβουμε τα κρεμμύδια και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις πιπεριές σε καρέ.

Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου. Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Όπως απλώνουμε τη ζύμη πίτσας.

Ραντίζουμε με λίγο λάδι όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Πάνω στην ζύμη για τη πίτσα βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, και προαιρετικά τις πιπεριές και τις ελιές. Αν χρησιμοποιήσετε πελτέ και όχι φρέσκια ντομάτα, αλείψτε τον με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας. Συνεχίστε κανονικά με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο κλπ.

Πασπαλίζουμε με θρούμπι ή ρίγανη και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη λαδένια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου, για 40′ περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η νηστίσιμη πίτσα.

Αυτή η παραδοσιακή, σπιτική συνταγή, έχει χοντρή ζύμη σαν ψωμιού, όποτε χρειάζεται παραπάνω ψήσιμο από μια κλασική πίτσα με λεπτό ζυμάρι.

Μυστικά επιτυχίας για τη νηστίσιμη πίτσα

Για αυτή τη παραδοσιακή συνταγή:

  • η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί και να κάνει το πρώτο φούσκωμα πριν μπει στο ταψί.
  • η ζύμη είναι πολύ εύκολη και αξίζει να τη δοκιμάσετε.

λάδωσε το ταψί που θα στρώσετε την πίτσα. Θα βοηθήσει το ζυμάρι να ξεροψηθεί και να τραγανίσει αποφύγετε χοντρά σκεύη (πυρίμαχα).

Το ταψί της κουζίνας ή ρηχό ταψί για πίτες είναι ιδανικό για τη λαδένια να στεγνώσετε καλά την ντομάτα πάνω σε απορροφητικό χαρτί γιατί τα ζουμιά της θα ποτίσουν τη ζύμη. Αν έχετε ντοματίνια, μπορείτε να τα βάλετε αντί ντομάτας αφού πρώτα τα κόψετε στην μέση και ζουλήξετε στη μέση να βγουν τα υγρά τους αδιαβροχοποιήστε τα λαχανικά της λαδένιας. Στεγνώστε καλά τα λαχανικά. Κόψτε τα και βάλτε τα απλωτά πάνω σε χαρτί κουζίνας. Πασπαλίστε με αλάτι, για να βγάλουν τα υγρά τους και μετά με λίγο χαρτί κουζίνας ταμποναριστά στεγνώνουμε τα υγρά τους μια επάλειψη της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο πριν μπουν τα υλικά θα την κάνει εν μέρη αδιάβροχη και τα λαχανικά θα ξεροψηθούν χωρίς να μουλιάσουν τη ζύμη για καλύτερο αποτέλεσμα, ψήστε στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς C για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το ζυμάρι η λαδένια Κιμώλου τρώγεται ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι απολαυστική τη ρίγανη αν βάλετε, ή θα την πασπαλίσετε από πάνω στα υλικά ή θα τη βάλετε στο ζυμάρι που θα το κάνει λαχταριστό και γεμάτο αρώματα αντί για 3 φρέσκες ντομάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 φλ. ντοματίνια ή 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας κιμουλιάτικο.

Όπως κάθε παραδοσιακή συνταγή κρύβει μέσα της πολλά μυστικά για τον τρόπο ζωής για τις συνθήκες διαβίωσης, για το ποιοι κατακτητές πέρασαν από τον τόπο που γεννήθηκε, έτσι και η λαδόπιτα Κιμώλου έχει τη δική της ιστορία! Μάθετέ τα όλα εδώ γι’ αυτή την παραδοσιακή Ελληνική πίτσα με άρωμα Αιγαίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News