Αρωματικές πατάτες με μανιτάρια στο φούρνο

Γαστρονομία
Αρωματικές πατάτες με μανιτάρια στο φούρνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονιστικές πατάτες φούρνου με την υπέροχη γεύση των μανιταριών

Φανταστική συνταγή εμπνευσμένη από την διάσημη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Ένα χορταστικό και ιδιαίτερο σε γεύση φαγητό ιδανικό για όλους εκείνους που τηρούν την νηστεία των Χριστουγέννων, αλλά και όχι μόνο. Συγκλονιστικές πατάτες φούρνου με την υπέροχη γεύση των μανιταριών.

Από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα φαγητά και τέλεια γαρνιτούρα, πλάι σε πουλερικό, κρέας ή ψάρι. Δοκιμάστε να το φτιάξετε και θα εκπλαγείτε από τη

  • 1 κιλό πατάτες
  • 700 γραμμ. μεγάλα μανιτάρια κατά προτίμηση portobello (ποικιλία φρέσκων μανιταριών που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3/4 φλ. Ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 φλ. βερμούτ ή λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις πατάτες με μανιτάρια στο φούρνο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρές μπουκιές. Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος βράζουμε τις πατάτες για περίπου 10΄μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, για τις πατάτες με μανιτάρια στο φούρνο.

Αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Δείτε εδώ τις οδηγίες μου για να μεταχειριστείτε σωστά το κάθε είδος μανιταριού.

Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιολάδου σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα μανιτάρια για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα των μανιταριών.

Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος (οβάλ κατά προτίμηση) στρώνουμε μία στρώση πατάτες (τη μισή ποσότητα).

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε τις πατάτες με μία στρώση μανιτάρια.

Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε άλλη μία στρώση.

Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μία στρώση.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Περιχύνουμε με το βερμούτ ή το κρασί.

Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.

Ψήνουμε τις πατάτες με τα μανιτάρια στο φούρνο για 30΄ στους 200 οC, στις αντιστάσεις.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180οC, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15΄, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες.

Μυστικά για συγκλονιστικές πατάτες φούρνου με μανιτάρια

Για να μην οξειδώνονται (μαυρίζουν) οι πατάτες τις αφήνουμε σε νερό μέχρι να τις καθαρίσουμε όλες.

Προβράζουμε τις πατάτες για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο μισό.

Ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια γιατί συμπεριφέρονται σαν σφουγγάρι και ρουφούν τα υγρά.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια πάντα, λίγο πριν μαγειρέψουμε γιατί οξειδώνονται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News