Μαγειρική

Ρεβύθια και φακές με μελιτζάνες στη γάστρα - Φανταστικό αποτέλεσμα

Φτιάξτε αυτό το υπέροχο νηστίσιμο φαγητό, ρεβύθια και φακές και μελιτζάνες στην γάστρα

Μπορούν να «χωρέσουν» σε ένα πιάτο, ρεβύθια, φακές και μελιτζάνες και όμως ναι, φυσικά και γίνεται και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο.

Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο πιάτο, εμπνευσμένο από την διάσημη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Φτιάξτε το και δοκιμάστε, θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά.

Υλικά:

  • 1½ φλ. φακές ψιλές
  • 2 φλ. ρεβύθια βρασμένα
  • 1 μεγάλη λευκή μελιτζάνα
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη
  • 1/2 φλ. Ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2-3 σκ. σκόρδο σπασμένες
  • 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτές
  • αποξηραμένη πιπεριά τσίλι ή φρέσκες καυτερές πιπεριές
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 κ.σ. σιρόπι ρόδι (ή κρέμα βαλσαμικό)

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε να φτιάξουμε ρεβύθια και φακές με μελιτζάνες στη γάστρα, έχοντας ήδη έτοιμα, βρασμένα τα ρεβύθια. Βράζουμε τις φακές σε νερό για 15 λεπτά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε για τα ρεβύθια και φακές με μελιτζάνες.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον πελτέ, την πιπεριά, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

Σε μικρή γάστρα βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες, από πάνω απλώνουμε σε στρώση τις μισές φακές και τα μισά ρεβύθια.

Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τις υπόλοιπες φακές και ρεβύθια. Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με σιρόπι ρόδι ή μπαλσάμικο ή πετιμέζι.

Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα. Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά, δυναμώνουμε το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.

Εναλλακτικά, σιγομαγειρεύεται σε πολύ χαμηλή φωτιά σε κατσαρόλα καλά σκεπασμένη, μέχρι να μελώσει και να μείνει με το λάδι του. Γίνεται σαν λαδερό φαγητό.

Το μυστικό

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική αν σας έχουν περισσέψει μαγειρεμένα ρεβύθια. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αφού τα στραγγίσουμε από τη σάλτσα τους.

Διαφορετικά, μουλιάζουμε τα ρεβύθια και μετά τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια