Μαγειρική

Αναποδογυριστή μηλόπιτα από την Εύα Παρακεντάκη - Πανεύκολη και λαχταριστή

Γι’ αυτή την φανταστική μηλόπιτα απαιτούνται ελάχιστα υλικά, ενώ είναι πανεύκολη σε παρασκευή

Η Εύη Παρακεντάκη, έφτιαξε αυτή την φανταστική αναποδογυριστή μηλόπιτα, αποκλειστικά για τους φίλους της εκπομπής της ΚΡΗΤΗ TV, «Ανδριανή» και το neakriti.gr την μοιράζεται μαζί σας.

Είναι μία μηλόπιτα με καταγωγή από την Γαλλία, της οποίας η γεύση απογειώνεται όταν συνοδεύεται με παγωτό, ανεξαρτήτως εποχής, όπως η ίδια η Εύη μας λέει.

Υλικά:

  • 3 με 4 μήλα
  • 600 γραμμάρια νερό
  • 2 έως 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • Κανέλα και βανίλια
  • 1 έως 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 φύλλο σφολιάτα

Για την καραμέλα

  • 80 γραμμάρια βούτυρο
  • 250 γραμμάρια καστανή ζάχαρη

Θα χρειαστούμε

Ταρτιέρα 23 εκατοστά

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το «σιρόπι» που θα βουτήξουμε τα μήλα. Ανάβουμε την φωτιά και σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε 600 γραμμάρια νερό και μία κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε μία πρέζα κανέλα και βανίλια, ανακατεύουμε και βάζουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο.

Αφού έχουμε καθαρίσει τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες και όταν πάρει μία βράση το «σιρόπι», τα ρίχνουμε μέσα, ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε την καραμέλα.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι 80 γραμμάρια βούτυρο και 250 γραμμάρια καστανή ζάχαρη. Αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο με την ζάχαρη χωρίς να ανακατεύουμε, ενώ την έχουμε σε χαμηλή φωτιά, περιμένοντας περίπου είκοσι λεπτά για να καραμελώσει η ζάχαρη με το βούτυρο.

Μόλις το νερό πάρει μία βράση ρίχνουμε μέσα τα μήλα και δεν τα αφήνουμε πάνω από τρία με τέσσερα λεπτά και τα αφαιρούμε από το «σιρόπι» ώστε μην μαλακώσουν, σβήνουμε την φωτιά και τα στραγγίζουμε.

Στο μεταξύ η καραμέλα όταν αρχίσει να κοχλάζει την σβήνουμε.

Παίρνουμε την ταρτιέρα και τοποθετούμε τα μήλα. Αφού τα απλώσουμε στην ταρτιέρα, βάζουμε λίγη κανέλα. Παίρνουμε την καραμέλα και την περιχύνουμε πάνω από τα μήλα.

Τέλος παίρνουμε και την σφολιάτα και την τοποθετούμε από πάνω.

Κόβουμε γύρω - γύρω αυτό που περισσεύει και διπλώνουμε το φύλλο μέσα στην ταρτιέρα.

Βάζουμε την μηλόπιτα στον φούρνο και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, περίπου 35 λεπτά στον αέρα πάνω - κάτω. Ο χρόνος ωστόσο είναι σχετικός, καθώς όταν δούμε, ότι έχει φουσκώσει και ροδοκοκκινίσει η μηλόπιτα, είναι έτοιμη.

Κλείνουμε τον φούρνο και την αφήνουμε μέσα στον φούρνο ένα δεκάλεπτο, οπότε έχει πέσει η θερμοκρασία της και βοηθάει για να την ξεφορμάρουμε. Την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα και είναι έτοιμη. Μπορούμε να την συνοδεύσουμε με παγωτό, σοκολάτα βανίλια, καθώς ταιριάζει τέλεια με την γεύση της μηλόπιτας.

(Φωτογραφία rawpixel.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια