Τυρόπιτα με μπεσαμέλ - Αφράτη και λαχταριστή (βίντεο)

Γαστρονομία
Τυρόπιτα με μπεσαμέλ - Αφράτη και λαχταριστή (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπιτική τυρόπιτα με μπεσαμέλ, τυρί φέτα και γραβιέρα

Αφράτη γέμιση, τραγανό χωριάτικο φύλλο και μοναδική νοστιμιά για το οικογενειακό σας τραπέζι.

Θα ενθουσιαστείτε με αυτή την διαφορετική εκδοχή της τυρόπιτας.

Μία συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Για το σπιτικό φύλλο

  • 750 γραμμ. αλεύρι
  • κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/2 φλ. Ελαιόλαδο
  • όσο πάρει (περίπου 400 ml) νερό χλιαρό
  • 2 κ.σ. βούτυρο φυτικό λιωμένο και κρύο για το άλειμμα των φύλλων

Για την αφράτη γέμιση με μπεσαμέλ

  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. αλεύρι
  • 1 λίτρο ζεστό φρέσκο γάλα
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • 600 γραμ. φέτα (τρίμμα)
  • 150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • λίγο αλάτι
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα

Η τυρόπιτα με μπεσαμέλ είναι μια σπιτική τυρόπιτα αφράτη και λαχταριστή. Αφράτη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο και γέμιση κρεμένια με τυριά. Για να φτιάξουμε αυτή τη χωριάτικη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο, συγκεντρώνουμε πρώτα τα υλικά μας.

Φύλλο για την σπιτική τυρόπιτα

Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε λεκάνη και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Την πλάθουμε σε μπαστούνι (φυτίλι) και την κόβουμε στη μέση. Κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε έξι μικρότερα.

Ανοίγουμε τα έξι κομμάτια ζύμης σε διάμετρο 20 εκ. Αλείφουμε κάθε φύλλο με λίγο λιωμένο και κρύο βούτυρο και βάζουμε το πρώτο φυλλαράκι πάνω στο άλλο. Το τελευταίο (6ο) δεν το βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα πιάτο και τα βάζουμε μέσα. Τα αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο.

Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι ζύμης.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη για τη σπιτική τυρόπιτα, σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα.

Για την αφράτη γέμιση για την τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Για την αφράτη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο, φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη κρέμα μπεσαμέλ. Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με σύρμα για 2΄-3΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Λίγο λίγο, και ανακατεύοντας,

προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει, αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Ένα - ένα ρίχνουμε τα αυγά στην κρέμα ανακατεύοντάς τη με σύρμα. Τέλος προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει η τυρόπιτα με μπεσαμέλ.

Στήνουμε την σπιτική τυρόπιτα με μπεσαμέλ στο ταψί

Λαδώνουμε ένα ταψί Νο. 40 και απλώνουμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο με τις άκρες να προεξέχουν. Αδειάζουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα στρίβοντας. Χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε το ελαιόλαδο.

Ραντίζουμε με τα δάχτυλα λίγο νερό τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο.

Ψήνουμε την σπιτική τυρόπιτα στους 180οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα σερβίρουμε.

Η σπιτική τυρόπιτα

Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης πίτα είναι η σπιτική τυρόπιτα. Για τον καθένα από εμάς, ωστόσο, η σπιτική τυρόπιτα είναι κάτι διαφορετικό. Η σπιτική τυρόπιτα φτιάχνεται με σπιτικό φύλλο ή είναι χωριάτικη με φύλλο τραγανό, ακόμη και αφράτη με μπεσαμέλ. Και δεν πρέπει αυτό να μας ξενίζει, γιατί η σπιτική τυρόπιτα συμβαδίζει με την οικογενειακή μας ιστορία. Η σπιτική τυρόπιτα που φτιάχνουμε στο σπίτι μας λέει πολλά για τον τρόπο και τον τόπο της ζωής μας.

Η ηπειρώτικη τυρόπιτα

Όσοι κατάγονται από την Ήπειρο, πιθανότατα είναι δεξιοτέχνες στη χωριάτικη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο, μια τυρόπιτα με φύλλο σίγουρα σπιτικό. Στην Ήπειρο η πίτα ήταν αιώνες πριν η βάση της διατροφής των νομάδων κτηνοτρόφων, των σκηνιτών, Βλάχων και Σαρακατσαναίων.

Είναι, λοιπόν, επόμενο πολλοί Ηπειρώτες να ξέρουν όλα τα μυστικά για μια αφράτη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι οι Ηπειρώτες «απαγορεύεται» να δοκιμάζουν νέες γεύσεις, όπως μια τυρόπιτα με μπεσαμέλ.

Πίτες στη Ρούμελη

Στην Στερεά Ελλάδα, η σπιτική τυρόπιτα, είναι μια τυρόπιτα αφράτη, με σπιτικό φύλλο. Η σπιτική τυρόπιτα ψήνεται σε κλίβανο. Με τον κλίβανο, τον αρχαίο «κρίβανο», δε χάνεται μεγάλη ποσότητα ζύμης στο ψήσιμο.

Έτσι η τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο διατηρείται αφράτη και δεν καίγεται, όπως δεν καίγεται και ο ψήστης. Στη Ρούμελη, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, η σπιτική χωριάτικη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο ψήνεται σε γάστρα.

Αυτό το σκεύος μαγειρέματος χρησιμοποιούν οι βοσκοί της Ρούμελης, για να μεταφέρουν τη σπιτική τυρόπιτα. Μέσα στη γάστρα, οι τσοπάνηδες έψηναν στην πυρά αφράτη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο, ακόμη και πολλές φορές τη μέρα.

Η ρουμελιώτικη γάστρα θα μπορούσε να ψήσει ακόμη και μια σύγχρονη τυρόπιτα με μπεσαμέλ.

Πολλές σπιτικές τυρόπιτες, μια κοινή αρχαία καταγωγή

Η σπιτική τυρόπιτα σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας, αλλά κάθε σπιτική τυρόπιτα έλκει την καταγωγή της από την αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν φυσικά τυρόπιτα με μπεσαμέλ, αλλά οι πίτες ανήκαν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Η αρχαιοελληνική σπιτική τυρόπιτα ήταν τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο και περιείχε μέλι, τυρί και λάδι.

Η τυρόπιτα δεν είχε, βέβαια, τόσο τραγανό φύλλο και δεν ήταν τόσο αφράτη όσο η σύγχρονη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σπιτική τυρόπιτα των αρχαίων Ελλήνων, τουλάχιστον των φτωχών, φτιαχνόταν από κριθάλευρο.

Η σπιτική τυρόπιτα των Ρωμαίων ως βάση το αλεύρι από ρύζι ή σιμιγδάλι ζυμωμένο με αυγά, τυρί και μέλι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News