Μαγειρική

Φανταστικά Τυροψωμάκια που λιώνουν στο στόμα - Ιδανική πρόταση για το κολατσιό στο σχολείο

Φανταστική συνταγή για σνακ στο σχολείο, σνακ στη δουλειά, πρωινό, brunch με φίλους, ή ένα απλό ελαφρύ γεύμα!

Αφράτα, μοναδικά, τυρένια πανεύκολα σε παρασκευή - καθώς για το ζύμωμα δεν χρειάζεται μίξερ - γεμιστά τυροψωμάκια, με τυρί που λιώνει, σας προτείνουμε σήμερα.

Είναι ιδανικά για σνακ στο σχολείο ή το γραφείο. Τρώγονται σκέτα όταν είναι ζεστά αλλά μπορείτε να τα ανοίξετε και να τα γεμίσετε με ότι σας αρέσει.

Τα ψωμάκια που θα περισσέψουν μπορείτε να τα κόψετε στη μέση, να τα φρυγανίσετε και να τα σερβίρετε με αυγά ποσέ.

Είναι μία ιδιαίτερη και πεντανόστιμη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η οποία μας προτρέπει να παρασκευάσουμε πολλά και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη.

 

Υλικά:

  • 2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό μαγιά σκόνη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. Γάλα
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 1 φλ. τριμμένο τυρί που λιώνει
  • Λίγο λάδι για το μπολ
  • Διάλυμα αβγού για επάλειψη

 

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τα τυροψωμάκια, ξεκινάμε συγκεντρώνοντας τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη συνταγή μας. 

Σε ένα μπολ βάζουμε το 1 φλ. αλεύρι την ζάχαρη την μαγιά κι ανακατεύουμε με κουτάλι.

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το βούτυρο να ζεσταθούν ελαφρά.

Προσθέτουμε το αλάτι κι ανακατεύουμε. Προσοχή τα υλικά δεν πρέπει να κάψουν απλά να είναι χλιαρά. Η θερμοκρασία των υλικών δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 40 ºC.

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν σε μαλακή ζύμη τα τυροψωμάκια.

Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή κι εύπλαστη.

Βάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ.

Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη κι αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα να φουσκώσει.

Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια 50 γραμ.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι 28χ18 εκατ.

Πλάθουμε σφαιρικά τα ψωμάκια και τα ακουμπάμε με μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20-30’ να φουσκώσουν.

Αλείφουμε με διάλυμα αβγού για να γυαλίσουν ή τα αφήνουμε σκέτα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα στην μεσαία σχάρα για 20’ μέχρι να ροδίσουν.

Στα τελευταία 2 λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί στην επιφάνεια για λιώσει με την ζέστη του φούρνου.

Απολαύστε τα τυροψωμάκια αυτά ζεστά είναι φανταστικά.

 

Το μυστικό για τα τυροψωμάκια

Μπορείτε να γεμίσετε κάθε ζύμη με ένα μικρό κομμάτι τυρί ή τρίμματα τυριού και να κλείσετε σε σχήμα σφαιρικό.

Πάντα να θυμάστε να τσιμπάτε καλά την ένωση από κάτω για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

Προσέξτε στο ψήσιμο γιατί καμιά φορά ο φούρνος ψήνει από την μια πλευρά πιο γρήγορα και ροδίζουν ανόμοια. Γι’ αυτό στα μισά του ψησίματος να γυρίσετε το ταψί ώστε να ροδίσουν όλα ομοιόμορφα.

Τα ψημένα ψωμάκια με τυρί διατηρούνται στην κατάψυξη καλά σκεπασμένα για 3 μήνες. Κάθε φορά που θέλετε να τα γευτείτε απλά βάλτε τα όπως είναι παγωμένα σε καυτό φούρνο για λίγα λεπτά.

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια