Μαγειρική

Βασική συνταγή για τέλειες κρέπες (βίντεο)

Γλυκές ή αλμυρές, όπως κι αν τις προτιμάτε, με αυτή τη βασική συνταγή θα τις… απογειώσετε!

Η απόλυτη συνταγή και όλα τα μυστικά μου για τέλειες γλυκές και αλμυρές κρέπες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Με αυτή τη συνταγή το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα μπορέσετε να φάτε μόνο μια κρέπα.

Δείτε παρακάτω τα μυστικά της επιτυχίας για να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα είτε γλυκές είτε αλμυρές… όπως κι αν τις προτιμάτε.

Δείτε επίσης πώς μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο.

 

Υλικά:

  • 2 αυγά θερμ. δωμ.
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1¼ φλ. γάλα φρέσκο
  • 2 κ.σ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο) (40γρ)
  • λίγο βούτυρο (για το ψήσιμο)

 

Για το σερβίρισμα

  • φρέσκα φρούτα εποχής
  • μέλι ή λιωμένη σοκολάτα
  • ζαμπόν και τυρί
  • ή ότι άλλο σας αρέσει

 

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε ζύμη για κρέπες, όλα μας τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Φτιάχνουμε τη ζύμη για κρέπες

Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα.

Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Χτυπάμε καλά με σύρμα τον χυλό να ενωθούν τα υλικά.

Αφήνουμε το μείγμα να μείνει και να σταθεί για 1 ώρα.

Αν ο χυλός είναι παχύς, ρίχνουμε λίγες σταγόνες γάλα.

Ψήνουμε τις κρέπες

Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Βουτυρώνουμε με λίγο μαλακό βούτυρο το καυτό σκεύος.

Ρίχνουμε 1/4 του φλιτζανιού από το μείγμα της κρέπας και κουνάμε το τηγάνι μέχρι να απλωθεί και να πάρει το επιθυμητό σχήμα. Βάζοντας τόσο λίγο μείγμα θα έχουμε λεπτές κρέπες. Αν θέλετε πιο χοντρές κρέπες προσθέστε περισσότερη ποσότητα.

Ψήνουμε για 1′ σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζουμε μόνο όταν ξεκολλάει η κρέπα.

Ψήνουμε 30″ και από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε την κρέπα σε ένα πιάτο. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλες τις υπόλοιπες.

 

Οι συνδυασμοί που μπορείς να πετύχεις είναι οι εξής:

Για συνταγή γλυκές κρέμες αξίζει να δοκιμάσεις με σοκολάτα, με μπανάνα, με φρούτα, με παγωτό κρέμα και σιρόπι σοκολάτας.

 

Για αλμυρές κρέμες

Το αποτέλεσμα είναι πολύ πετυχημένο με τυρί, ζαμπόν, αυγό, αλλαντικά, κοτόπουλο, μανιτάρια, λαχανικά, καλαμπόκι.

Αλλιώς γεμίστε τες με ότι σας αρέσει και ψήστε τις γεμιστές κρεπες στο φούρνο.

Δείτε εδώ και την αγαπημένη μου συνταγή για Crêpe Suzette, μια αυθεντική γαλλική εκδοχή για γλυκές κρέπες με σιρόπι καραμέλα πορτοκάλι που γίνονται φλαμπέ!

 

Μυστικά επιτυχίας για την καλύτερη κρέπα

Λιώνετε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει.

Όταν φτιάχνουμε μείγματα για χυλό (π.χ. κρεπα, pancakes) φροντίζουμε το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι κρύο, όταν το προσθέτουµε στο αλεύρι. Με αυτό το μυστικό, που μπορεί να φαίνεται μικρό, καταφέρνουμε να μη σβολιάζει ποτέ ο χυλός.

Για πιο βελούδινο και λείο χυλό µπορούµε, αφού ετοιμάσουμε το αραιό μείγμα, να το σουρώσουμε σε σήτα. Μπορούμε όμως, και να έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι νωρίτερα.

Χτυπάτε το μείγμα ελαφρά με ένα σύρμα κουζίνας και όχι στο μίξερ ή στο μπλέντερ, γιατί εάν το χτυπήσετε πολύ γρήγορα θα γίνουν σκληρές και σαν λάστιχο.

Αν θέλετε αρωματικές γλυκές κρέπες μπορείτε στο μείγμα για όλες τις κρέπες να προσθέσετε λίγη βανίλια.

 

Πώς τις διατηρούμε στο ψυγείο

Μπορείτε να τις ετοιμάσετε τη ζύμη και να τις φυλάξετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Πρώτα τις αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τοποθετείτε τη μία πάνω στην άλλη βάζοντας ενδιάμεσα λαδόκολλα.

Τις βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων και τις τοποθετείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε, τις αφήνετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

 

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια