Μπριάμ της Αργυρώς - Το πιο εύκολο και γρήγορο φαγητό του καλοκαιριού

Γαστρονομία
Μπριάμ της Αργυρώς - Το πιο εύκολο και γρήγορο φαγητό του καλοκαιριού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φτιάξτε το και θα μοσχομυρίσει το σπίτι

Μπριάμ παραδοσιακό στο φούρνο με σάλτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Κλασική συνταγή για παραδοσιακό μπριαμ στο φούρνο με σάλτσα. Το πιο εύκολο και γρήγορο φαγητό του καλοκαιριού.

Λατρεύω το μπριάμ με φέτα και φρέσκο ψωμί. Θέλεις μόνο 10’ και καλή όρεξη!

Υλικά:

  • 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 μέτρια κολοκύθια
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλ. Ελαιόλαδο
  • 1 φλ. Νερό
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το μπριάμ παραδοσιακό φούρνου προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις. Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά για το μπριαμ της γιαγιάς, ξεκινάμε την προετοιμασία. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6. Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα με τη σάλτσα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ.

Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Τα ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες.

Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά).

Τοποθετούμε το ταψί με το μπριαμ στο φουρνο (προθερμασμένο) και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε.

Είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Συνοδέψτε το με μια ωραία φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.

Το vegan μπριαμ στο φούρνο, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Γίνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και θα το συναντήσετε επίσης με τα εξής ονόματα: σοφαγάδα, αγάδα, τουρλού, συμπεθεριό, σουφικό και είναι λαχανικά καλοκαιρινά με μυρωδικά, σκόρδο, ελαιόλαδο και ντομάτα στο ταψί.

Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο φαγητό. Άλλες φορές ψημένο σε ταψί ή γάστρα στο φούρνο κι άλλες φορές μαγειρεμένο στην κατσαρόλα.

Το παραδοσιακό μπριάμ και τα μυστικά του

 

Συνταγή μπριάμ στο φούρνο

Αυτό το παραδοσιακό vegan φαγητό, δηλαδή η κλασική συνταγή για μπριαμ της γιαγιας, περιλαμβάνει πατάτες και κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες, ψιλοκομμένο σκόρδο, μπόλικο μαϊντανό και σάλτσα που γίνεται από τριμμένες φρέσκες ντομάτες, λίγο πελτέ ντομάτας και ελαιόλαδο.

Κάποιοι μάλιστα παλαιότερα συνήθιζαν να περνούν τα κολοκυθάκια και τις πατάτες από το τηγάνι, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ νόστιμο μεν, αλλά και πάρα πολύ βαρύ ταυτόχρονα.

Μπορείτε να το φτιάξετε και στην κατσαρόλα αλλά η νοστιμιά από το ψήσιμο στο φούρνο δίνει για εμένα το καλύτερο μπριάμ.

Εγώ λατρεύω την παραδοσιακή συνταγή και τη θεωρώ κορυφαία, καλοκαιρινή και πεντανόστιμη. Εδώ σας έχω τη δική μου εκδοχή που φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια και δεν την αλλάζω με καμία.

Βάζω μέσα καλοκαιρινά λαχανικά, κολοκυθάκια, πιπεριά, μελιτζάνα, κρεμμύδι, σκόρδο, και κομμάτια φρέσκιας ντομάτας.

Τα μυρωδικά που παραδοσιακά μπαίνουν στο μπριάμ είναι το εξής ένα: Μαϊντανός και μόνο μαϊντανός. Όμως, εγώ λατρεύω τα βότανα στην κουζίνα μου και βάζω μπόλικο δυόσμο μαζί με μαϊντανό και βασιλικό. Το αποτέλεσμα θα σας κάνει να τρώτε πιο συχνά αυτό το vegan φαγητό. Ο δυόσμος, ο μαϊντανός και βασιλικός σε συνδυασμό με τα καλοκαιρινά λαχανικά, πραγματικά κάνουν το μπριαμ στο φουρνο με σάλτσα ένα κορυφαίο, υγιεινό και απολύτως ελαφρύ γεύμα. Mε γεύση που δεν ξεχνάς κι αρώματα που αφήνουν την επίγευση τους για ώρα.

Χρειάζεστε μόνο 10΄για να κόψετε τα λαχανικά και μετά υπομονή μέχρι να μελώσουν οι πατάτες, να ρουφήξουν όλα τα υγρά από το ταψί, να σιγοψηθεί χωρίς λιώσει και να γευτείτε το πιο νόστιμο φαγητό του καλοκαιριού. Αν αγαπάτε το μπριαμ της γιαγιας και θέλετε ένα ελαφρύ και υγιεινό αλλά πολύ νόστιμο vegan φαγητό, πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή.

Να σας πω δε, ότι μπορείτε να φτιάξετε αυτό το φαγητό με διάφορους τρόπους, με κρέας αλλά και με ψάρι. Επίσης με φασολάκια, με μπάμιες, ακόμα και με λαχανικά του χειμώνα μπορείτε να φτιάξετε τη φανταστική χειμωνιάτικη εκδοχή του!

(Φωτογραφίες unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News