Μαγειρική

Ταραμοσαλάτα με ψωμί, της Αργυρώς

Πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα της Αργυρώς

Μυστικά για τέλεια παραδοσιακή ταραμοσαλάτα με ψωμί

Φτιάξτε αυτή την υπέροχη πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα με ψωμί, από λευκό ταραμά χωρίς χρωστικές ουσίες.

Σας προτείνουμε την πιο νόστιμη συνταγή και για όσους τηρούν την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, είναι η ιδανική περίοδος για να την απολαύσετε, με φρέσκο, σπιτικό, ζεστό ψωμάκι!

Ακολουθήστε τα «βήματα» της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, για ένα αποτέλεσμα μοναδικό, χωρίς αστοχίες.

 

Υλικά:

  • 400 γραμμ. μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί
  • 120 γραμ. ταραμά λευκό
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 400 γραμ. καλαμποκέλαιο
  • 80 γραμ. νερό

 

Εκτέλεση:

Η εύκολη ταραμοσαλάτα με ψωμί είναι μια από τις ωραιότερες σπιτικές συνταγές που γίνεται με λευκό ή κόκκινο ταραμά. 

Σας έχω ακριβώς τα γραμμάρια στη συνταγή με λευκό ταραμά, για να βγει η λευκή ταραμοσαλάτα αφρός.

Και προς Θεού, μην αλατίσετε ποτέ την ταραμοσαλατα. Ο λευκός ταραμάς είναι από μόνος του αλμυρός αφού δεν είναι τίποτε άλλο από παστά αυγά ψαριού. Άλλωστε γι΄ αυτό το λόγο, σε τόσα λίγα γραμμάρια ταραμά, βάζουμε μπόλικο ψωμί και λάδι, για να γλυκάνει και να γίνει ηπιότερη η γεύση του.

Η παραδοσιακή ταραμοσαλάτα γίνεται στο γουδί και θέλει αρκετή υπομονή και δυνατό χτύπημα.

Για τη συνταγή αυτή διαλέγουμε λευκό καλό ταραμά και νόστιμο ψωμί με προζύμι, καλύτερα μπαγιάτικο 2 ή 3 ημερών.  Να αποφεύγετε το φρέσκο ψωμί ή ψωμί του τοστ.

Για την εύκολη ταραμοσαλάτα με ψωμί

Κόβουμε σε κομμάτια το μπαγιάτικο ψωμί και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Σκεπάζουμε το ψωμί με μπόλικο νερό και βάζουμε πάνω ένα βάρος ώστε να είναι βυθισμένο και να απορροφήσει νερό. Μουλιάζουμε και την κόρα του ψωμιού γιατί δίνει έξτρα νοστιμιά.

Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό για 20 λεπτά.

Μετά το στραγγίζουμε καλά σφίγγοντας το στα χέρια να φύγει όλη υγρασία.

Το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.

Η υγρασία στην αρχή της διαδικασίας για ταραμοσαλατα,  θα κόψει τον ταραμά ενώ η υγρασία στο τελείωμα του χτυπήματος θα βοηθήσει ώστε να γίνει η ταραμοσαλάτα αφρός .

Κόβουμε το κρεμμύδι σε κομμάτια και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.

Προσθέτουμε τον ταραμά.

Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν πλήρως και να ομογενοποιηθούν καλά, ώσπου στο τέλος να μην βλέπουμε καθόλου ψωμί ή κομμάτια κρεμμυδιού.

Προσθέτουμε τον φρέσκο στυμμένο χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά τα υλικά να πολτοποιηθούν.

Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το λάδι.

Όσο πιο πολύ χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα μας.

Στο τέλος προσθέτουμε το νερό σταδιακά,  μέχρι να γίνει η ταραμοσαλάτα αφρός.

Πασπαλίζουμε την ταραμοσαλάτα με ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε.

Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο έξτρα χυμό λεμονιού για πιο όξινο αποτέλεσμα.

Λίγο ελαιόλαδο απαλό στην ταραμοσαλάτα δίνει έξτρα νοστιμιά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του λαδιού με ελαιόλαδο.

Η ταραμοσαλάτα με ψωμί συντηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο σκεύος με καπάκι για αρκετές ημέρες.

Ανακατέψτε καλά πριν το σερβίρισμα.

Σερβίρουμε κουταλιές ταραμοσαλάτας σε ένα πιάτο και με το κουτάλι απλώνουμε την ποσότητα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και την σερβίρουμε πάντα δροσερή.

Η καλή ταραμοσαλάτα είναι μεγάλη απόλαυση όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα αλλά όλο τον χρόνο.

Μυστικά για τέλεια παραδοσιακή ταραμοσαλάτα με ψωμί

Το λάδι πρέπει να πέφτει με ροή κλωστής για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα.

Αν μας βγει αραιός ο ταραμάς τότε προσθέτουμε λίγη φρυγανιά και λίγο λάδι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η ταραμοσαλάτα.

Αν φτιάξετε την ταραμοσαλάτα παραδοσιακά σε γουδί αποφύγετε την κόρα του ψωμιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια