Μαγειρική

Γαλατόπιτα, με λίγα υλικά - Ανοιχτή χωρίς φύλλο - Θα την λατρέψετε!

Γαλατόπιτα γλυκιά με αφράτη κρέμα και κανελοζάχαρη

Πανεύκολη συνταγή, με λίγα απλά υλικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Φτιάξε μια γαλατόπιτα παραδοσιακή χωρίς φύλλο σε 10’ να μοσχοβολήσει το σπίτι σου.

Η καραμελωμένη κρούστα στην επιφάνεια είναι το κάτι άλλο!

 

Για την κρέμα

  • 250 γραµ. γάλα
  • 150 γραµ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
  • 50 γραµ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γραµ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 50 γραµ. βούτυρο

   

Για την κρούστα

  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 50 γραµ. Ζάχαρη
  • 30 γραµ. βούτυρο

 

Για το πασπάλισμα

  • προαιρετικά κανελοζάχαρη

 

Εκτέλεση

Γαλατόπιτα ανοιχτή χωρίς φύλλο, εύκολη και πεντανόστιμη! Για να φτιάξουμε την γαλατόπιτα ανοιχτή χωρίς φύλλο όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ ή μακρόστενο 23×35εκ.

Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και κρατάμε το υπόλοιπο χωριστά.

Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν ενωθούν τα υλικά παίρνουμε με κουτάλα από το καυτό γάλα κι ανακατεύουμε να ζεσταθεί το μείγμα των αυγών.

Προσθέτουμε κι άλλο ζεστό γάλα ανακατεύοντας πάντα και ρίχνουμε το αραιωμένο μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε μόλις πάρει βράση.

Προσθέτουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Αδειάζουμε την γαλατόπιτα στο βουτυρωμένο ταψί.

Ισιώνουμε την επιφάνεια κουνώντας το ταψί.

Χτυπάμε το αυγό, το γάλα και την ζάχαρη και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας με ένα πινέλο.

Ακουμπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180º για περίπου 45’ μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.

Μπορείτε να ελέγξετε την γαλατόπιτα αγγίζοντάς την στο κέντρο: μόλις σταθεροποιηθεί και ροδίσει είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Αν βάλετε κανελοζάχαρη πρέπει να την πασπαλίσετε όσο ακόμα είναι ζεστή για να κολλήσει στην επιφάνειά της.

Μυστικά για γαλατόπιτα

Αφήστε την γαλατόπιτα να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε σε κομμάτια.

Αν δείτε και παίρνει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια της καλύψτε με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ.

Όσο πιο αγνό είναι το γάλα που θα βάλετε, πιο φρέσκα τα αυγά και πιο αρωματικό το βούτυρο, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η γαλατόπιτα.

Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη όσο η γαλατόπιτα είναι ακόμα ζεστή.

Μην παραλείψετε το ξύσμα λεμονιού. Απογειώνει την γαλατόπιτα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια