Τζατζίκι, η αυθεντική συνταγή της Αργυρώς - Πώς θα το απογειώσετε!

Γαστρονομία
Τζατζίκι, η αυθεντική συνταγή της Αργυρώς - Πώς θα το απογειώσετε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζατζίκι συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου μας αποκαλύπτει τα μυστικά για της το τέλειο Τζατζίκι.

Τζατζίκι σπιτικό, το παραδοσιακό ορεκτικό που έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο. Έχει λίγες θερμίδες και πλούσια γεύση. Για να φτιάξεις πετυχημένο τζατζίκι πρέπει να προσέξεις 2 βασικά σημεία. Φρέσκο αγγούρι και στραγγιστό γιαούρτι.

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 2-4 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο αγγούρι (σφιχτό χωρίς σπόρους-τριμμένο με τη φλούδα του)
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο και λίγο φρέσκο δυόσμο (ή ένα από τα δύο)
  • λίγο αλάτι

Για το παραδοσιακό τζατζίκι της Αργυρώς, αυτό το εύκολο και αγαπημένο συνοδευτικό, η συνταγή είναι απλή!

Το τζατζίκι, παραδοσιακό έδεσμα που δεν λείπει ποτέ από κανένα ελληνικό τραπέζι,  συνοδεύει απαραίτητα όλα τα ψητά αλλά τρώγεται και σκέτο σαν θρεπτικό σνακ με λίγες θερμίδες.

Τα απλά υλικά για την συνταγή τζατζίκι και η ελάχιστη προετοιμασία του, το κάνουν ιδανικό για μια γρήγορη και απολαυστική λύση.

Η συνταγή για τζατζίκι έχει τουρκική προέλευση και είναι ένα ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας και το όνομά του προέρχεται από τη λέξη cacık.

Γιαούρτι στραγγιστό, αγγούρι, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι σε συνδυασμό με λίγο άνηθο αλλά και φρέσκο δυόσμο, δίνουν το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα και αρωματικό τζατζίκι.

Τα υλικά για το τζατζίκι της Αργυρώς

Παράλληλα,  κάθε υλικό από την συνταγή για τζατζίκι είναι φάρμακο και θεραπευτικό για τον οργανισμό μας. Έχει υψηλή διατροφική αξία και θωρακίζει το ανοσοποιητικό. Γι’ αυτό το λόγο, φτιάχνω τζατζίκι πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα.

Μου αρέσει όμως να το κάνω και σε παραλλαγές, ανάλογα τα υλικά που διαθέτω και ομολογώ, το τζατζίκι αβοκάντο με λαχανικά είναι από τις αγαπημένες μου ειδικά σε περιόδους διατροφής και τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Αγαπώ το σφιχτό τζατζίκι. Που έχει πλούσια και κρεμώδη υφή. Για σφιχτό τζατζίκι υπάρχει μυστικό.

Πώς πήζει το τζατζίκι;

Για να φτιάξω ένα ωραίο και σφιχτό τζατζίκι, το επιτυγχάνω κατά 50% διαλέγοντας το σωστό αγγούρι και στραγγίζοντάς το σωστά, ενώ το άλλο 50% για σφιχτό τζατζίκι επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ένα καλό, στραγγιστό γιαούρτι. Με αυτό το μυστικό θα έχεις άψογο τζατζίκι που θα παραμείνει σφιχτό και μετά την προσθήκη των υπόλοιπων υλικών,  ειδικά αν φτιάξεις μεγάλη ποσότητα.

Το αγγούρι για το παραδοσιακό τζατζίκι

Πρέπει να διαλέξουμε λεπτό αγγούρι,  τρυφερό και σφιχτό, που δεν έχει πολλούς σπόρους και πολλά υγρά.

Θα τρίψουμε το αγγούρι σχεδόν κάθετα στον τρίφτη ώστε να πάρουμε μόνο το σκληρό σημείο και καθόλου τη καρδιά του.

Πώς τρίβουμε το αγγούρι για τζατζίκι

Με αυτό τον τρόπο στο τέλος όλη η καρδιά του αγγουριού θα μείνει στο χέρι μας και δεν θα μπει στο τζατζίκι.

Αγγούρι για τζατζίκι χωρίς σπόρους

Το βάζουμε σε σουρωτήρι, το αλατίζουμε κατά βούληση, ανακατεύουμε να πάει παντού το αλάτι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ιδρώσει.

Για να το στραγγίξετε εντελώς, το στίβετε καλά να φύγουν όλα τα υγρά του.

Πώς να στραγγίξω το αγγούρι

Κατόπιν, για να το στραγγίξετε ακόμη καλύτερα, το βάζετε σε μια καθαρή πετσέτα, και πιάνοντας τις άκρες της , την στρίβετε ελαφρά σαν να θέλετε να την στεγνώστε από νέρό. Με την πίεση θα φύγει όλη η υγρασία του αγγουριού και θα στεγνώσει σωστά.

Αν το αγγούρι δεν στραγγιστεί σωστά,  όλη η υγρασία θα βγει μέσα στο τζατζίκι και θα αραιώσει η κρεμώδης, πλούσια υφή του.

Το ιδανικό γιαούρτι για αυθεντικό τζατζίκι

Είναι πολύ βασικό, το γιαούρτι που θα επιλέξουμε  να είναι στραγγιστό ή γιαούρτι σακούλας.  Αν έχω να κάνω μεγάλη ποσότητα τζατζίκι για ένα τραπέζι και θέλω πιο σφιχτό τζατζίκι χρησιμοποιώ ένα τουλπάνι,  βάζω μέσα το γιαούρτι και το διπλώνω από τις άκρες. Το αφήνω κρεμασμένο σε ένα σημείο δροσερό της κουζίνας,  από 4 ώρες έως και μια νύχτα ολόκληρη. Αν είναι καλοκαίρι, το βάζω στο ψυγείο μέσα σε ένα σουρωτήρι.

Έτσι το γιαούρτι θα στραγγίξει πολύ καλά και μετά θα σας θυμίζει η υφή του την κρεμώδη υφή από το τυρί κρέμα.

Ελαιόλαδο στο παραδοσιακό τζατζίκι

Βάλε πολύ καλό ελαιόλαδο μέσα στο τζατζίκι σου και το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.

Μην το παρακάνεις όμως με την ποσότητα.

Θέλει τόσο λάδι όσο να πάρει την τέλεια κρεμώδη υφή στην ανάμιξη.

Αρωματικό σπιτικό τζατζίκι

Για ένα απόλυτα αρωματικό τζατζίκι, συνδυάζω το σκόρδο με δύο αγαπημένα βότανα. Άνηθο,  που ταιριάζει πολύ με όλα τα υλικά αλλά και φρέσκο αρωματικό δυόσμο που δροσίζει το αποτέλεσμα.

Μυρωδιά σκόρδου…. not!

Παρ όλα αυτά υπάρχει τρόπος να φύγει η έντονη μυρωδιά του σκόρδου που κάνει πολλούς να μην πλησιάζουν το τζατζίκι. Κάνουμε τα σκόρδα κονφί. Με αυτή τη διαδικασία, η γεύση του σκόρδου είναι σαν να χρησιμοποιούμε ένα σκόρδο σε ένα μαγειρευτό φαγητό.

Ακόμη καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσετε μαύρο σκόρδο, το οποίο βέβαια είναι και ακριβότερο αλλά το τζατζίκι μας γίνεται ηπιότερο σε γεύση, πιο γλυκό, και σε συνδυασμό με τον δυόσμο, εξαλείφεται τελείως η μυρωδιά του σκόρδου.

Τζατζίκι με σκορδόλαδο

Αν δεν αγαπάτε πολύ τη γεύση του ωμού σκόρδου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκορδόλαδο αντί για σκέτο σκόρδο. Δηλαδή αλέθουμε 4 σκ. σκόρδο με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο στο μπλέντερ να πολτοποιηθεί. Βάζουμε το σκορδόλαδο σε ένα βάζο και αφήνουμε να κατακαθίσει όλο το σκόρδο. Χρησιμοποιούμε όσες κουταλιές από το αρωματισμένο λάδι χρειαζόμαστε για την κάθε συνταγή. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε με σκορδόλαδο και θα ανακαλύψετε άλλη διάσταση στη γεύση των φαγητών σας.

Πώς φτιάχνω το τζατζίκι;

Πλένουμε το αγγούρι, το στεγνώνουμε και το τρίβουμε με τη φλούδα του. Είναι πολύ βασικό να τρίβουμε το αγγούρι υπό γωνία ώστε να αφήσουμε έξω όλους τους σπόρους.

Πολτοποιούμε το σκόρδο.

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον δυόσμο.

Προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι, το πολτοποιημένο σκόρδο (από 2-4 σκελίδες ανάλογα την ένταση σκόρδου που θέλουμε) το ξύδι από κρασί, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι επιπλέον.

Δοκιμάζουμε την οξύτητα της γεύσης και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα ξύδι.

Τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το αρωματικό τζατζίκι είναι ξεμυαλιστικό.

Ανακατεύουμε και παγώνουμε στο ψυγείο.

Σερβίρεται δροσερό, με δύο σταγόνες ελαιόλαδο και ελιά.

Συνοδεύει τα πάντα, κρέας, λαχανικά (αγαπημένος συνδυασμός με τηγανητά κολοκυθάκια ή και κολοκυθοκεφτέδες) αλλά και από μόνο του είναι θρεπτικό και δροσιστικό σνακ.

Διατηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο σκεύος καλά σκεπασμένο για 3 ημέρες.  Μετά την πρώτη μέρα στο ψυγείο, γίνεται ακόμα πιο νόστιμο και αρωματικό.

Τζατζίκι με καρότο και τζατζίκι λαχανικών

Σε προκαλώ να δοκιμάσεις αυτή την εκδοχή!

Δώσε δροσιά και υφές στο παραδοσιακό τζατζίκι με πολλά λαχανικά. Τριμμένο καρότο, τρυφερό κολοκύθι, ψιλοκομμένη αγκινάρα τουρσί, απογειώνουν το παραδοσιακό τζατζίκι και το στέλνουν σε άλλο επίπεδο.

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, δείτε και το παρακάτω υπέροχο συνοδευτικό

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News