Μαγειρική

Μακαρόνια με μελιτζάνα της Αργυρώς - Η πιο λαχταριστή!

Μακαρόνια με μελιτζάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Η πιο ωραία μακαρονάδα με σάλτσα μελιτζάνας, ντομάτα και βασιλικό. Καλοκαιρινή γεύση και μπορείς να βάλεις ό,τι ζυμαρικά θέλεις.

Οι μελιτζάνες κάνουν την διαφορά. Η διάσημη pasta alla norma από την Σικελία κατά ένα περίεργο τρόπο αποτελεί και καθημερινό φαγητό στα νησιά του Αιγαίου και γίνεται με τοπικά ζυμαρικά σε κάθε νησί.

 

Υλικά:

  • 2 μέτριες μελιτζάνες
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 συσκευασία ντομάτες ολόκληρες (ή 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες)
  • 300 γραµ. Σπαγγέτι
  • 2 κ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • Πρέζα ρίγανη
  • αλάτι πιπέρι τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

Αυτά τα μακαρόνια με μελιτζάνα

Είναι η διάσημη Ιταλική συνταγή σπαγγέτι αλά νόρμα (pasta alla norma), μακαρόνια με μελιτζάνα.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά καρέ περίπου 2 εκ.

Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μπολ με αλατισμένο νερό να τις σκεπάζει.

Αφήνουμε για 10′.

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες εμπορίου ή φρέσκες. Αφήνουμε στην άκρη.

Τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τις μελιτζάνες τις ψήνουμε με τους εξής τους τρόπους:

Τις τηγανίζουμε σε λάδι για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.

Τις αραδιάζουμε σε ταψί, ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200 °C στον αέρα για 10´να μαλακώσουν.

Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε. Τις βάζουμε σε καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 4-5 ανακατεύοντας να μαλακώσουν.

Συνεχίζοντας

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 30” ως 1′.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 7-8′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 4′-5′ τη σάλτσα μελιτζάνας. Προσθέτουμε πρέζα αποξηραμένη ρίγανη.

Βράζουμε ωστόσο τα ζυμαρικά για 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να βράζετε τέλεια τα μακαρόνια σας.

Με τσιμπίδα πιάνουμε τα ζυμαρικά και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα μελιτζάνας. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Αν θέλουμε πιο αραιή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μελιτζάνας για 1,5 με 2 λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε το βασιλικό.

Σερβίρουμε αμέσως σε δυο πιάτα.

Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί ή λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μυστικά για τα πιο νόστιμα μακαρόνια με μελιτζάνα

Βάζοντας τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι, γεμίζουν οι πόροι της μελιτζάνας και τραβούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα ή στο ψήσιμο. Απαραίτητο το καλό στράγγισμα της μελιτζάνας μετά το μπάνιο σε νερό.

Ψήνοντας τις μελιτζάνες αντί να τις τηγανίσουμε, κρατάμε τις θερμίδες του φαγητού πολύ χαμηλά μιας και μετράμε το λάδι (μόνο 2 κ.σ) που ραντίζουμε τις μελιτζάνες.

Με το τηγάνισμα γίνονται σίγουρα πιο νόστιμες και πιο γλυκιές. Το αφήνω στην κρίση σας.

Το τυρί δεν είναι απαραίτητο μιας και αποτελεί φαγητό κατεξοχήν νηστίσιμο στα νησιά, στην νηστεία του 15-Αύγουστου.

Ο δεύτερος και ο τρίτος τρόπος ψησίματος της μελιτζάνας είναι πιο υγιεινός και τραβάει ελάχιστο ελαιόλαδο.

Σε κάθε περίπτωση ακουμπάμε τις μελιτζάνες ψητές ή τηγανητές σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν το λάδι.

1 κ.σ τυρί κρέμα στη μακαρονάδα με μελιτζάνα όσο η σάλτσα είναι ακόμα ζεστή, δίνει πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή.

Πηγή: argiro.gr

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια