Μαγειρική

Καλοκαιρινή πίτα με βλήτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Παριανή καλοκαιρινή πίτα ή αλλιώς, η πίτα από το μποστάνι

Η πιο νόστιμη πίτα, φτιαγμένη με τα αγαπημένα χόρτα του καλοκαιριού.

Με ό,τι υπήρχε στο μποστάνι του κάθε σπιτιού, με αυτό έφτιαχναν την καλοκαιρινή νησιώτικη πίτα, την αγαπημένη της Αργυρώς!

Επίσης, αξιοποιούσαν τα χόρτα, συνήθως βλήτα, που περίσσευαν από το καθημερινό τραπέζι. Τα μαγικά παριανά τυριά, ξινομυζήθρα Πάρου και μανούρα, κάνουν τη γεύση της πίτας μαγική.

 

Υλικά:

  • 2 χοντρά χωριάτικα φύλλα (ή 1 πακέτο έτοιμο φύλλο)
  • 1/2 φλ. Ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 4 κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 καρότα (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 1/2 κιλό βλήτα βρασμένα
  • 2 αυγά
  • 200 γραμ. γραβιέρα Πάρου
  • 300 γραμ. ξινομυζήθρα Πάρου
  • 400 γραμ. νησιώτικη χλωρή μανούρα (παριανό τυρί
  • προτού γίνει αλμυρό και σκληρό) ή μαλακή ανάλατη φέτα
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Για την παριανή καλοκαιρινή πίτα με βλήτα,

ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι και τρίβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα βρασμένα βλήτα και τα ψιλοκόβουμε για την πίτα με βλήτα.

Ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ λάδι από το συνολικό, σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα και τα ψιλοκομμένα βλήτα.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους.

Αλατίζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους πιο γρήγορα.

Αφού στεγνώσουν καλά τα λαχανικά της γέμισης, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη γραβιέρα, την ξινομυζήθρα Πάρου και τη χλωρή μανούρα.

Χτυπάμε τα αβγά σε μπολ και τα ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.

Σε ταψί 40 εκ. μακρόστενο σκεύος στρώνουμε το ένα χοντρό χωριάτικο φύλλο ή τρία έτοιμα φύλλα εμπορίου, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά τοιχώματα.

Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουμε τα υλικά με κουτάλι.

Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα εμπορίου λαδώστε τα ενδιάμεσα με λίγες σταγόνες λαδιού.

Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο (ή με τα υπόλοιπα τρία φύλλα εμπορίου) και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα.

Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε λίγο λάδι με πινέλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 ºC, για περίπου 50′, μέχρι να ροδίσει η καλοκαιρινή πίτα πάνω και κάτω.

Μυστικά για την παριανή πίτα με βλήτα

Η γέμιση, προτού μπει ανάμεσα από τα φύλλα, πρέπει να είναι πολύ στεγνή. Αν δεν είμαστε σίγουροι, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά, για να μαζέψει τα υγρά.

Η Παριανή αυτή πίτα γίνεται με απλό χειροποίητο χωριάτικο φύλλο που όμως οι παριανές το ανοίγουν λίγο πιο χοντρό από το συνηθισμένο. Μπορείτε να τη φτιάξετε όμως με ό,τι φύλλο θέλετε, γιατί σε αυτή την πίτα, η υπέροχη γέμιση κάνει τη διαφορά. Αν βάλετε σφολιάτα, βάλτε ένα φύλλο πάνω, ένα κάτω. Αν βάλετε χωριάτικο φύλλο κρούστας, βάλτε μισά κάτω και μισά πάνω από τη γέμιση.

Πολλές φορές, βάζουν ό,τι λαχανικά έχει το μποστάνι του σπιτιού. Ακόμα και κολοκυθοανθούς ή αμπελοφάσουλα με βλήτα και κολοκύθια. Παίξτε με ό,τι λαχανικό σας έχει μείνει, αλλά τα βλήτα είναι απαραίτητα.

Όπως όλες οι συνταγές στην κουζίνα του Αιγαίου έτσι κι αυτή, αξιοποιεί το περίσσευμα των βρασμένων χόρτων από το τραπέζι. Αυτοσχεδιάστε λοιπόν.

Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για τα χόρτα και τη σωστή τους συντήρηση.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μυστικά για τέλειες πίτες θα τα βρείτε εδώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια