Σπιτικός γύρος χοιρινός - Ο τέλειος!

Γαστρονομία
Σπιτικός γύρος χοιρινός - Ο τέλειος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύκολη συνταγή που μπορούμε να φτιάξουμε όλοι

Μπορείτε κι εσείς, ναι μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε λαχταριστό χοιρινό γύρο.

Φτιάξτε το χαρακτηριστικό πιάτο της χώρας μας, χωρίς δυσκολίες και πάρα, πάρα πολύ εύκολα σύμφωνα με τον διάσημο σεφ Άκη Πετρετζίκη.

Εκπλήξτε ευχάριστα όσους αγαπάτε, φτιάχνοντας το αγαπημένο αυτό πιάτο για μικρούς και μεγάλους.

Στο παρακάτω βίντεο εκτός από την εκτέλεση της συνταγής ο Άκης Πετρετζίκης, αποκαλύπτει και τα μυστικά του για τον πιο ζουμερό και λαχταριστό χοιρινό γύρο, παρασκευασμένο στο σπίτι. 

Χρειαζόμαστε

Υλικά:

  • 2 κιλά χοιρινό
  • 50 γρ. σπορέλαιο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ. μουστάρδα
  • 50 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. πάπρικα, γλυκιά
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. πιπέρι
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 κ.σ. σκόρδο, σε σκόνη ή 3 σκ. σκόρδ
  • 1 κ.σ. κρεμμύδι, σε σκόνη, ή 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 κ.σ. ρίγανη

Για τη σύνθεση

  • 1 ντομάτα
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πατάτα, για τη βάση

Για το σερβίρισμα

  • πίτες για σουβλάκι, ψημένες
  • τζατζίκι
  • μουστάρδα
  • ντομάτα
  • κρεμμύδι
  • μαϊντανό
  • πατάτες τηγανητές

Για τον γύρο

Κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες. Τις χτυπάμε με τον μπάτη για να μαλακώσουν και να γίνουν πολύ λεπτές και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξίδι, το κύμινο, το αλάτι, την πάπρικα, το μπούκοβο, το πιπέρι, το μέλι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το κρέας μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά. Ιδανικά μεταφέρουμε στο ψυγείο καλυμμένο με μεμβράνη για 12 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Κόβουμε μια πατάτα στη μέση και περνάμε από 2 καλαμάκια για σουβλάκια. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Η πατάτα θα είναι η βάση για να στηριχτεί ό γύρος. Περνάμε μια - μια τις φέτες από το χοιρινό από τα καλαμάκια.

Κόβουμε τη ντομάτα σε φέτες, την πιπεριά σε κομμάτια και το κρεμμύδι σε τέσσερα κομμάτια. Καρφώνουμε τα λαχανικά πάνω από τον γύρο.

Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 30-40 λεπτά να πάρει χρώμα.

Για το σερβίρισμα

Κόβουμε περιμετρικά τον γύρο που έχει ψηθεί και έχει πάρει χρώμα και αφήνουμε στην άκρη. Τον υπόλοιπο γύρο μπορούμε να τον βάλουμε ξανά στον φούρνο για να πάρει χρώμα

Μοιράζουμε το τζατζίκι στις ψημένες πίτες, τη μουστάρδα, τη ντομάτα σε φέτες, το κρεμμύδι σε φέτες, τον μαϊντανό, τις πατάτες και σερβίρουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News