4 νόστιμες συνταγές της Μεγάλης Παρασκευής, χωρίς λάδι

Γαστρονομία
4 νόστιμες συνταγές της Μεγάλης Παρασκευής, χωρίς λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές της Μεγάλης Παρασκευής - 4 πεντανόστιμα… πιάτα χωρίς λάδι

Οι αλάδωτες συνταγές της Μεγάλης Παρασκευής.

Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα πένθους, περισυλλογής και αυστηρής εγκράτειας και νηστείας.

Σας προτείνουμε τέσσερις πεντανόστιμες συνταγές, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται λάδι, καθώς η ημέρα το «καλεί» να απέχουμε από αυτό.

Οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν όλη τη μέρα πένθιμα, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Οι συνταγές της Μεγάλης Παρασκευής δεν περιέχουν λάδι, κάνοντας τους πιστούς να συμμετέχουν ενεργά στην Άκρα Ταπείνωση του Χριστού.

Πιλάφι με αρακά χωρίς λάδι

Υλικά:

  • ½ κιλό ρύζι για πιλάφι

Υλικά:

  • ½ κιλό αρακά ή ανάμεικτα λαχανικά
  • 2 καρότα
  • 2 ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ ματσάκι άνιθο, αλάτι, πιπέρι
  • σακούλα ειδική για τον φούρνο

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα καρότα, το κρεμμύδι και τα κόβετε μικρά κομμάτια. Πλένετε τον αρακά και τρίβετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζετε στη σακούλα. Με μια καρφίτσα ανοίγετε τρύπα στο πάνω μέρος της και τη βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε στους 170ο για 1 ώρα. Βράζετε το ρύζι, το στραγγίζετε, γαρνίρετε με τον αρακά. Σερβίρετε ζεστό.

  • 8 κουταλιές μακεδονικό ταχίνι n 1 φλιτζάνι ρύζι
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη n ψιλοκομμένος μαϊντανός n αλάτι
  • 10 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση:

Βράζετε το ρύζι με το νερό και το αλάτι και όταν πια ετοιμαστεί, το βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε το λεμόνι. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζετε το ταχίνι και το διαλύετε σιγά σιγά με τη σούπα. Στη συνέχεια αδειάζετε το διαλυμένο ταχίνι στην κατσαρόλα με τη σούπα. Ρίχνετε μέσα το καρότο και το μαϊντανό ωμά και ανακατεύετε. Αφήνετε να πάρει η σούπα μας μια δυο βράσεις ακόμη και σερβίρετε όσο είναι ζεστή.

Ταχινόσουπα με κριθαράκι

Υλικά:

  • 1 πακέτο κριθαράκι
  • 3-5 κουταλιές ταχίνι
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι

Σε κατσαρόλα βάζετε νερό ανάλογα με το πόσο αραιή θέλετε να είναι η σούπα σας. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνετε το αλάτι και το κριθαράκι. Τα αφήνετε να βράσουν καλά. Σε ένα μπολ διαλύετε το ταχίνι με το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύετε. Απομακρύνετε από τη φωτιά το κριθαράκι και όταν αυτό πάψει να κοχλάζει παίρνετε κουταλιά κουταλιά το νερό της σούπας και το ρίχνετε στο ταχίνι. Ανακατεύετε συνεχώς προσθέτοντας το νερό μέχρι να αραιώσει αρκετά. Τέλος ρίχνετε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά.

Ταχινόσουπα Μεγάλης Παρασκευής (της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου)

  • 1½ λίτρο νερό
  • 1 φλ. τσ. αστράκι, κους - κους ή κριθαράκι ψιλό
  • 6 κ.σ. γεμάτες ταχίνι
  • 1 βαθύ πιάτο κρύο νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • λεμόνι (προαιρετικά)

Βράζετε το νερό και ρίχνετε μέσα το ψιλό ζυμαρικό, να βράσει για περίπου 10΄. Στη συνέχεια βάζετε νερό σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτετε 2 κ.σ. από το ζεστό νερό της κατσαρόλας και το ταχίνι. Σιγά σιγά το αραιώνετε (στην αρχή το ταχίνι θα σφίξει, αλλά μετά θα γίνει πιο αραιό). Καθώς είναι ζεστό, συμπληρώνετε ζεστή σούπα (ακολουθώντας τη διαδικασία που κάνετε για το αυγολέμονο) και ανακατεύετε καλά. Κατεβάζετε τη σούπα από τη φωτιά και την αφήνετε να σταθεί για 10΄. Κατόπιν, ανακατεύοντας, ρίχνετε μέσα με κουτάλα το αραιωμένο ταχίνι και αλατίζετε. Προσοχή, δεν ξαναζεσταίνετε τη σούπα γιατί θα κόψει το ταχίνι! Αν θέλετε, τρίβετε πιπέρι και βάζετε λίγο λεμόνι σε κάθε πιάτο πριν το απολαύσετε ζεστό.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News