Μαγειρική

Αγιορείτικο παστίτσιο για τη νηστεία της Σαρακοστής - Η πιο λιτή και νόστιμη συνταγή!

Λιτή, νόστιμη και ελαφριά συνταγή

Το αγιορείτικο παστίτσιο είναι σίγουρα μια συνταγή από εκείνες που θα σας αποζημιώσει με τη γεύση της, παρά την απουσία του κιμά

Αυτή η συνταγή είναι για όλους εσάς που τηρείτε τη νηστεία της Σαρακοστής, από την αγιορείτικη κουζίνα, η οποία βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια, αλλά και στον πλούτο της θάλασσας που περιβάλλει το Άγιο Όρος.

Στη νοστιμιά των πιάτων της αγιορείτικης κουζίνας, όπως το αγιορείτικο παστίτσιο, υποκλίνεται όλος ο κόσμος! Στο Περιβόλι της Παναγίας, οι μοναχοί ετοιμάζουν καθημερινά μοναδικής νοστιμιάς πιάτα, με χιλιάδες συνταγές που χάνονται στα βάθη των χρόνων και ξεχωρίζουν για τις άριστες πρώτες ύλες.

 

Υλικά:

  • 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • λίγη κανέλα
  • 1 κιλό μανιτάρια τεμαχισμένα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 3 μέτρια κρεμμύδια
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 300 γρ. χυμός ντομάτας

 

Για την μπεσαμέλ

  • λίγος μαιντανός
  • 7 φλιτζάνια νερό ή γάλα σόγιας
  • λίγο μπαχάρι
  • 1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι
  • λίγο πιπέρι μαύρο
  • 1 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι

 

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα – βράζοντας τα κρεμμύδια που έχουμε λιώσει στο μπλέντερ μαζί με την ντομάτα, τον μαιντανό και αργότερα προσθέτοντας τα μπαχαρικά – ώσπου να στεγνώσει. Σωτάρουμε τα μανιτάρια με ένα φλιτζάνι λάδι και ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ώσπου να στεγνώσουν. Ενώνουμε την σάλτσα με τα μανιτάρια. Τα βράζουμε μαζί 5 – 10 λεπτά και αλατίζουμε κανονικά.

Για να κάνουμε την μπεσαμέλ, βράζουμε το νερό η το φυτικό γάλα με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι καλά διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Βάζουμε τα μισά μακαρόνια σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί και μετά βάζουμε την σάλτσα.Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω την μπεζαμέλ,να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , μέχρι να ροδίσει , σε θερμοκρασία 200 βαθμούς.

Πηγή: dogma.gr

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια