Μαγειρική

Παραδοσιακά κρητικά παξιμαδάκια αμυγδάλου με ελαιόλαδο

Διπλοφουρνιστά, τραγανά, πεντανόστιμα και νηστίσιμα!

Τραγανή απόλαυση… το απόλυτο συνοδευτικό για το απογευματινό σας καφεδάκι και όχι μόνο!

Κρητικά παξιμαδάκια ή καλορίζικα, μία συνταγή που αξίζει να φτιάξετε.

Απαιτείται λίγο παραπάνω χρόνος, καθώς ενώ μέχρι το στάδιο του ψησίματος η διαδικασία είναι σύντομη, ωστόσο θα χρειαστεί να τα παξιμαδιάσετε για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε και τον χρόνο για να τον αφιερώσετε, ωστόσο το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Τη συνταγή δανειστήκαμε από το thehungrybites.com!

Διατηρούνται κλεισμένα σε αεροστεγές μπολ για πάρα πολύ καιρό, πάνω από 20 μέρες, ενώ μπορείτε να κρατήσετε μερικά μαλακά, χωρίς να τα παξιμαδιάσετε (θα είναι σαν να έχετε 2 διαφορετικά κουλουράκια)

Μην χρησιμοποιήσετε πολύ αλεύρι! Όσο πιο μαλακό είναι το ζυμάρι, τόσος πιο αφράτα θα γίνουν. Ορισμένοι χρησιμοποιούν λίγη κοπανισμένη μαστίχα ή άρωμα αμυγδάλου ως έξτρα άρωμα, αλλά εγώ τα προτιμώ χωρίς.

 

Μερίδες: 50 κουλουράκια

Θερμίδες: 127 kcal

 

Υλικά:

  • 1 κούπα (240 γρ) ελαιόλαδο – ή μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο
  • 1 κούπα (220 γρ) ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1/2 κούπα (125 γρ) χυμό πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές (30 γρ) ρακί
  • 3/4 κουταλάκι σόδα μαγειρική
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι φυσική βανίλια
  • Τα ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 4 1/2 κούπες (580 γρ) αλεύρι για όλα
  • 4 κουταλάκια μπέικιν
  • 1/2 κούπα (ή λίγο παραπάνω) αμύγδαλα καβουρδισμένα και κοπανισμένα

 

Οδηγίες

Αναμίξτε σε μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα και το αλάτι.

Προσθέστε το λάδι και ανακατέψτε καλά μέχρι η ζάχαρη σχεδόν να λιώσει.

Προσθέστε το χυμό πορτοκάλι, τη ρακή, τη βανίλια, το ξύσμα και ανακατέψτε καλά.

Σε άλλο μπολ αναμίξτε 4 1/2 κούπες αλεύρι (580 γραμ.) με το μπέικιν και τα αμύγδαλα κα προσθέστε τα στο μίγμα του ελαιόλαδου. Ανακατέψτε απαλά και αφήστε το μίγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και βάλτε σε ένα ρηχό ταψί χαρτί ψησίματος.

Μετά από 15 λεπτά, αν το ζυμάρι είναι πάρα πολύ μαλακό και δεν πλάθεται, βάλτε λίγο ακόμα αλεύρι και ζυμώστε. Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και πλάστε μακρόστενα κυλινδρικά καρβέλια, διαμέτρου περίπου 4 εκατοστών. Τοποθετήστε τα στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν, και κόψτε τα σε φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφήνοντάς τες κολλημένες μεταξύ τους.

Ψήστε στη μεσαία/κάτω για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Αφήστε τα να κρυώσουν και με κοφτερό μαχαίρι ξεχωρίστε τις φέτες/μπισκότα μεταξύ τους.

Αφού κρυώσουν εντελώς τα κουλουράκια, απλώστε τα το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί, και ξαναψήστε τα στους 150°C στον αέρα και στη μεσαία σχάρα για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και στην επιφάνειά τους.

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά σε σχάρα και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές μπολ.

**Εμείς τα δοκιμάσαμε και με σταφίδα κομμένη και σας λέμε ότι αξίζει να την προσθέσετε (1 κούπα περίπου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια