Νηστίσιμο παστίτσιο - Το πιο νόστιμο!

Γαστρονομία
Νηστίσιμο παστίτσιο - Το πιο νόστιμο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν θα το ξεχωρίζεται από το κανονικό

Μιας και διανύουμε περίοδο νηστείας, σας προτείνουμε αυτή την ιδιαίτερη συνταγή με τα μικρά μυστικά της που την απογειώνουν, για ένα παστίτσιο, χωρίς κρέας.

Δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να έχετε στο τραπέζι σας ένα τόσο νόστιμο φαγητό και παράλληλα νηστήσιμο.

500 γρ μακαρόνια για παστίτσιο νο.2 ή νο.3

200 γρ τυρί νηστίσιμο τριμμένο (προαιρετικά)

τριμμένη φρυγανιά

Για τη σάλτσα

500 γρ φρέσκα λευκά μανιτάρια

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης ψιλοκομμένες

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, ελαιόλαδο

1 ξύλο κανέλας,

2 φύλλα δάφνης

1-2 κ.γ. ζάχαρη

Για την νηστίσιμη μπεσαμέλ

200 γρ ελαιόλαδο

200 γρ αλεύρι γ.ο.χ. και λίγο παραπάνω

2 L ζωμό λαχανικών ή νερό

Για 2 L ζωμό λαχανικών

100 ml ελαιόλαδο

4 καρότα χοντροκομμένα

6 κρεμμύδια χοντροκομμένα

1 ματσάκι μαϊντανό

2 κλωνάρια μάραθο

2 κ.γ. ρίγανη

2 κ.γ. ζάχαρη

3 L νερό

Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια σπασμένα στη μέση κι αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (βλ. τον αναγραφόμενο χρόνο βρασμού στη συσκευασία).

Σουρώνουμε τα μακαρόνια και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα μακαρόνια και ελαιόλαδο και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε καλά να πάει το λάδι παντού. Αποσύρουμε κι αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα

Πλένουμε τα μανιτάρια και τα αλέθουμε στο μπλέντερ για να ψιλοκοπούν και να γίνουν σαν κιμάς ή τα κόβουμε σε φέτες.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα μανιτάρια να τσιγαριστούν μέχρι να πιούν σχεδόν όλο το ζουμί τους.

Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Ρίχνουμε και τις πιπεριές κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθόυν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ να τσιγαριστεί κι ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.

Προσθέτουμε νερό ίσα να καλυφθούν όλα τα υλικά (1-2 ποτήρια) και ρίχνουμε την κανέλα, τη δάφνη, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, βασιλικό και ρίγανη.

Αφήνουμε να βράσει για 30' - 40' . Η σάλτσα δεν πρέπει να είναν πολύ δεμένη για να μην στεγνώσει στο φούρνο, οπότε προσέχουμε να έχει αρκετό αλλά όχι υπεροβολικό νερό.

Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ

Αρχικά ετοιμάζουμε το ζωμό λαχανικών. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι (100 ml) να κάψει και ρίχνουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν, να μαλακώσουν και να αφήσουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε το μάραθο, το μαϊντανό και τη ρίγανη κι ανακατεύουμε καλά. Σοτάρουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε τα 3 L νερό και τη ζάχαρη.

Αφού πάρει μια βράση, αφήνουμε το ζωμό σκεπασμένο να βράσει σε μέτρια φωτιά για 45' -60' ώστε τα λαχανικά να αφήσουν το άρωμά τους στο ζωμό.  Τέλος σουρώνουμε το ζωμό σε πολύ ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι ώστε να μην περάσουν καθόλου λαχανικά. Ο ζωμός διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο (200 γρ.) να κάψει και ρίχνουμε το αλεύρι να ψηθεί ανακατεύοντας συνεχόμενα με ένα σύρμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, ρίχνουμε ζεστό το ζωμό λαχανικών. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά κι αφήνουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.

Αν θέλουμε προσθέτουμε 50-70 γρ τριμμένο νηστίσιμο τυρί μέσα στη μπεσαμέλ όσο είναι στη φωτιά.

Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα λίγο αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε τη μπεσαμέλ.

Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη, βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Για το στήσιμο

Σε ένα λαδωμένο ταψί ρίχνουμε τα μισά και λίγα ακόμα μακαρόνια.

Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί και ρίχνουμε όλη τη σάλτσα μανιταριών από πάνω και απλώνουμε με ένα κουτάλι ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε πάλι με λίγο τυρί και ρίχνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ. Απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.  Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στη μεσαία σχάρα για 25'. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 25' ή μέχρι να ροδίσει το παστίτσιο.

Αφήνουμε τουλάχιστον 60' να κρυώσει πριν το κόψουμε. * Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε μισή δόση μπεσαμέλ.

Πηγή: akispetretzikis.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News