Πατατόπιτα νηστίσιμη με λιαστή ντομάτα και βασιλικό

Γαστρονομία
Πατατόπιτα νηστίσιμη με λιαστή ντομάτα και βασιλικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η πατατόπιτα θα σας ενθουσιάσει

Είναι νηστίσιμη, με λιαστή ντομάτα, χορταστική, αλλά και ελαφριά, ιδιαίτερα αρωματική και γευστική, όχι μόνο για περιόδους νηστείας, θα λέγαμε εμείς.

Την συνταγή με την πεντανόστιμη αυτή πατατόπιτα, δανειστήκαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας, από το site του διάσημου σεφ Γιάννη Λουκάκου.

Δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να την φτιάξετε, ακολουθώντας τα βήματα και τα μυστικά του διάσημου σεφ.

Υλικά:

Για την πίτα

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο

100 γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1.000 γρ. πατάτα, πουρέ

100 γρ. σάλτσα ντομάτας

200 γρ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη

50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε ροδέλες

20 γρ. βασιλικός

4 γρ. ρίγανη

4 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

80 γρ. ελαιόλαδο

16 γρ. αλάτι

Για την πίτα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντας τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντας τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις βρασμένες πατάτες. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη λιαστή ντομάτα, το φρέσκο κρεμμύδι, τον βασιλικό, τη ρίγανη, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

(Φωτογραφία πηγή: unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News