Ο τέλειος νηστίσιμος μουσακάς με μανιτάρια

Γαστρονομία
Ο τέλειος νηστίσιμος μουσακάς με μανιτάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντικαταστήστε τον κιμά με μανιτάρια και θα έχετε έναν μουσακά μούρλια

Αυτός ο μουσακάς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον κανονικό μουσακά.

Σε γεύση θα είναι ακριβώς ο ίδιος - απλά ο Άκης Πετρετζίκης, που μας προτείνει και τη συνταγή και την οποία δανειστήκαμε από το site του - μας προτείνει επίσης, να αλλάξουμε τα υλικά μας.

Δεν θα βάλουμε τίποτα ζωικό μέσα και θα γίνει πεντανόστιμος.

Για τη σάλτσα μανιταριών

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό μανιτάρια champignon

1 στικ σέλερι

50 γρ. κρασί λευκό

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

Για τις μελιτζάνες

2 μελιτζάνες

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/4 ματσάκι βασιλικό

Για την επικάλυψη

    800 γρ. πατάτες, βρασμένες

    50 γρ. μαργαρίνη

    αλάτι

    πιπέρι

    200 γρ. γάλα σόγιας

    1 πρέζα μοσχοκάρυδο

    1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα μανιταριών

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
  • Βάζουμε τα μανιτάρια στο μπλέντερ σε δόσεις και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια, όχι πουρές και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Κόβουμε το σέλερι σε μικρά κομμάτια, το βάζουμε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά σοτάρουμε 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
  • Προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε.
  • Βάζουμε τη ζάχαρη, τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά.

Για τις μελιτζάνες

  • Τοποθετούμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές εγκάρσιες φέτες και βάζω αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε τις μελιτζάνες στην καυτή γκριλιέρα και ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Για τη σύνθεση

  • Απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα ταψί 32x25 εκ. και στρώνουμε τις φέτες από τις μελιτζάνες. Κρατάμε στην άκρη 6 μελιτζάνες.
  • Στρώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες τη σάλτσα μανιταριών, τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Για την επικάλυψη

  • Αφού έχουμε βράσει και έχουμε σουρώσει καλά τις πατάτες για να εξατμιστεί όλη η υγρασία, τις βάζουμε όσο είναι ζεστές σε ένα μπολ και πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
  • Προσθέτουμε τη μαργαρίνη, πιπέρι, αλάτι, το γάλα σόγιας, το μοσχοκάρυδο και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Απλώνουμε πάνω από τη σάλτσα των μανιταριών, καλύπτουμε με τις 6 φέτες μελιτζάνας που είχαμε στην άκρη, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News