Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει ιδιαίτερα κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζο.
Επιχειρήστε να τα φτιάξετε και ακολουθείστε πιστά τα βήματα της εκτέλεσης, όπως μας τα «δίνει» ο σεφ για το τέλειο αποτέλεσμα.
Θα ενθουσιαστούν μικροί και μεγάλοι, καθώς δεν υπάρχουν πιο νόστιμα και αρωματικά κεφτεδάκια από αυτά…
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
300 γρ. κιμάς χοιρινός ή χοιρινό λουκάνικο όχι πολύ πικάντικο
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο
5 φέτες ψωμί του τοστ μπαγιάτικες μουλιασμένες σε νερό και καλά στιμμένες
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 σφηνάκι ούζο ή 2 (το αλκοόλ εξατμίζεται στο ψήσιμο)
4 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ λάδι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ ρίγανη
Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα
αλεύρι και σπορέλαιο για το τηγάνισμα
δυόσμος ή βασιλικός για το σερβίρισμα
τζατζίκι για σερβίρισμα
Ενώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Τόσο καλά που να είναι πια σε ίνες το κρέας στο μείγμα. Το μείγμα πρέπει να είναι ελαφρά υγρό έτσι ώστε τα κεφτεδάκια μας να γίνουν αφράτα στο τηγάνισμα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για ένα βράδυ κατά προτίμηση ή για 1-2 ώρες το λιγότερο.
Την επόμενη φορώντας γάντια και βρέχοντας τα χέρια μας ανά διαστήματα πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι που έχουμε βάλει πολύ λάδι (πάνω από 3 εκ. σε βάθος) το οποίο έχουμε φέρει στους 180ο C σε μέτρια φωτιά ή σε φριτέζα αφού όμως πρώτα τα αλευρώσουμε καλά.
Τηγανίζουμε λίγα λίγα κεφτεδάκια ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Έτσι δεν απορροφούν πολύ λάδι. Όταν πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το επιπλέον λάδι. Συνοδεύουμε με τζατζίκι και σερβίρουμε.