Μαρμελάδα φράουλα: Η καλύτερη συνταγή με όλα τα μυστικά της

Γαστρονομία
Μαρμελάδα φράουλα: Η καλύτερη συνταγή με όλα τα μυστικά της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα φτιάξετε την τέλεια μαρμελάδα φράουλα

Φτιάξτε μόνοι σας μαρμελάδα φράουλα εκτελώντας ακριβώς τις οδηγίες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα, για όλο το χρόνο.

Οι φράουλες είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα της Άνοιξης, μπορείτε να φτιάξετε τώρα ώστε να κρατήστε τη γεύση της Άνοιξης όλο το χρόνο σε βαζάκια.

Υλικά:

1 κιλό φράουλες

750 γραμ.-1 κιλό ζάχαρη

1/2 λεμόνι (χυμός)

Ξεκινάμε τη μαρμελάδα φράουλα, πλένοντας πρώτα σχολαστικά τις φράουλες. Αφαιρούμε το κοτσανάκι. Με το χέρι τις λιώνουμε ζουλώντας τες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση. Μάθετε όλα τα μυστικά και τον σωστό τρόπο πλυσίματος καθαρίσματος για τις φράουλες.

Τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα και να λιώσει η ζάχαρη από την υγρασία της φράουλας. Πότε πότε τις ανακατεύουμε. Με τον τρόπο αυτό θα λιώσει πολύ γρήγορα η ζάχαρη όταν μπει στη φωτιά. Αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ξαφρίζουμε τον αφρό όποτε είναι αναγκαίο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για σύνολο περίπου 25΄. Ανακατεύουμε τακτικά πάντα με ξύλινη κουτάλα.

Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν μένει ελαφρώς συμπυκνωμένη μάζα πάνω στην ξύλινη κουτάλα. Τότε προσθέτουμε το χυμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Πρέπει να είναι ζεστά και αποστειρωμένα τα βάζα και ζεστή η μαρμελάδα. Γεμίζουμε κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος.

Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω). Τ’ αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Μετά τα αποθηκεύουμε.

Μυστικά για την καλύτερη μαρμελάδα φράουλα

Μαρμελάδα φράουλα, η πιο εύκολη συνταγή για μαρμελάδα, αλλά ταυτόχρονα και η πιο δύσκολη γιατί σας γεννάει πολλές απορίες. Συχνά με ρωτάτε πώς θα καταλάβω ότι έβρασε σωστά η μαρμελάδα, πώς θα διατηρήσω κατακόκκινο χρώμα στην μαρμελάδα φράουλα; Αλλά και πολλές άλλες ερωτήσεις μου κάνετε συχνά. Εδώ σας έχω συγκεντρώσει όλες μου τις εμπειρίες για να φτιάξετε την καλύτερη μαρμελάδα φράουλα με τέλειο άρωμα, κατακόκκινο χρώμα και σωστή πυκνότητα.

Πότε καταλαβαίνω ότι έχει δέσει σωστά η μαρμελάδα φράουλα;

  • Όταν η μαρμελάδα θα αφήνει μία στρώση στην ράχη της κουτάλας είναι έτοιμη, οπότε την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Όσο είναι ζεστή η μαρμελάδα, θα σας φαίνεται αρκετά αραιή η πυκνότητα της. Όμως όσο θα κρυώνει, θα αρχίσει να σφίγγει και να στέκεται. Γιαυτό το λόγο, αν δεν είστε σίγουροι για το δέσιμο της μαρμελάδας, σας προτείνω να τη βγάλετε από τη φωτιά, ακόμα κι αν σας φαίνεται ρευστή. Αν χρειαστεί, αφού κρυώσει τελείως ελέγχετε την πυκνότητά της και την ξαναβράζετε για λίγα επιπλέον λεπτά, να δέσει σωστά.
  • Εάν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη όταν η ένδειξή του είναι από 104 έως 106 βαθμούς C. Τότε ρίχνετε το λεμόνι, αφήνετε να πάρει μια βράση κι αποσύρετε από την φωτιά.

Πώς θα πετύχω έντονο κόκκινο χρώμα στη μαρμελάδα φράουλα;

Να θυμάστε ότι όσο περισσότερη ώρα βράζετε μια μαρμελάδα, τόσο περισσότερο εξατμίζονται τα υγρά, ψήνεται η ζάχαρη-καραμελώνει και σκουραίνει το χρώμα της, με αποτέλεσμα να σκουραίνει και η μαρμελάδα. Υπολογίστε βράσιμο γύρω στα 25΄ σε δυνατή φωτιά, για μαρμελάδα με υπέροχο φραουλένιο χρώμα και άρωμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News