Μαγειρική

Χανιώτικη λαχταριστή κρεατόπιτα

Χανιώτικη κρεατόπιτα στην καλύτερή της εκδοχή

Ελάχιστα παραλλαγμένη η παραδοσιακή συνταγή της Χανιώτικης κρεατόπιτας από τον Άκη Πετρετζίκη.

Ακολουθείστε πιστά τα βήματα που μας δείχνει στο παρακάτω βίντεο για την τέλεια λαχταριστή κρεατόπιτα.

Η πιο γευστική κρεατόπιτα από τα χέρια του διάσημου σεφ. Στο παρακάτω βίντεο δείτε τον τρόπο εκτέλεσης.

Για το αρνί

1.200 γρ. αρνί, μπούτι

1 λίτρο νερό

1 κύβο κότας

 

Για τη ζύμη

150 γρ. ζωμό, από το αρνί

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

8 γρ. μαγιά ξηρή

1 αβγό, μεσαίο

30 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι

1 κ.γ. μπούκοβο

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

 

Για τη σύνθεση

250 γρ. γραβιέρα, κατσικίσια τριμμένη

250 γρ. γαλοτύρι

250 γρ. ανθότυρο

100 γρ. βούτυρο

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

1 κλ. δεντρολίβανο

1/4 ματσάκι μαϊντανό

 

Εκτέλεση:

Για το αρνί

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το αρνί, το νερό, τον κύβο κότας καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1-1 ½ ώρα.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σουρώνουμε το αρνί και κρατάμε στην άκρη 150 γρ. από τον ζωμό για να κρυώσει.

Ξεψαχνίζουμε το κρέας, βάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.

 

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τον χλιαρό ζωμό που κρατήσαμε στην άκρη, το γιαούρτι, τη μαγιά, το αυγό, το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε το μπούκοβο, το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια  ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να δέσει η ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά.

 

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Κόβουμε τα 2/3 από τη ζύμη και με ένα πλάστη ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Αν κολλάει πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι.

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ. και απλώνουμε το φύλλο στη βάση του ταψιού.

Απλώνουμε το αρνί σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και προσθέτουμε τη γραβιέρα, το γαλοτύρι και το ανθότυρο σπασμένο σε κομμάτια.

Βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια σε διάφορα σημεία πάνω από τα υπόλοιπα υλικά, το ξύσμα από το λεμόνι, τα φύλλα από το δεντρολίβανο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Ανοίγουμε το υπόλοιπο 1/3 από το ζυμάρι μέχρι να έχουμε ένα λεπτό φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα για να σχηματίσουμε τον κόθρο.

Χαράσσουμε σε 12 κομμάτια και ψήνουμε σε ψηλή σχάρα για 50-60 λεπτά.

Αφήνουμε 20-30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια