Μαγειρική

Τα πιο τέλεια νηστίσιμα burger που έχετε φάει! - Vegan burger με μανιτάρια από τον Άκη Πετρετζίκη

Αυτά είναι τα πιο νόστιμα vegan burger, που έχετε φάει

Σ’ αυτή τη συνταγή που σας προτείνουμε σήμερα μπορεί να απαιτούνται αρκετά υλικά, και μπορεί να σας φανεί και λίγο σύνθετη, ωστόσο τίποτα δεν είναι δύσκολο ή ακατόρθωτο όταν υπάρχει η καλή διάθεση, η προθυμία και φυσικά… ο χρόνος.

Ωστόσο αφού «Μένουμε Σπίτι», χρόνος υπάρχει περισσότερος απ’ ότι πριν, άρα μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω στην κουζίνα και στην παρασκευή μιας πιο σύνθετης συνταγής, έτσι για να κάνουμε χαρούμενους τους λιλιπούτιους της οικογένειας, αλλά γιατί όχι, και τους μεγαλύτερους.

Σας προτείνουμε λοιπόν τα τέλεια νηστήσιμα burger, μια συνταγή του διάσημου σεφ Άκη Πετρετζίκη. Φτιάξτε τα και θα δείτε ότι θα σας ξετρελάνουν, θα σας γεμίσουν ενέργεια - με το μανιτάρι να αντικαθιστά επάξια το κρέας - θα σας χορτάσουν και δε θα σας βαρύνουν.

Για τα burgers

80 γρ. κινόα

1 κ.σ. ελαιόλαδο

6 μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε φέτες 3 χιλ.

1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους, τριμμένο

1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

1 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

1 κ.γ. πιπέρι

350 γρ. ρεβίθια, βρασμένα

2 κ.σ. ταχίνι

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

2 σκ. σκόρδο

1 κ.γ. κύμινο, σε σπόρους

3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

8 βερίκοκα, ξερά, ψιλοκομμένα

50 γρ. πάνκο, ή τριμμένη φρυγανιά

αλάτι, προαιρετικά

 

Για τη συναρμολόγηση

6 vegan ψωμάκια για burger, ολικής άλεσης με φυτικό γάλα

1 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες

1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες

6 φύλλα μαρουλιού

6 φέτες αγγουράκι τουρσί

6 φέτες φυτικό τυρί

6 κ.γ. κέτσαπ

 

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε αρκετές φορές την κινόα, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

Βράζουμε την κινόα σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό για 15 λεπτά.

Τη σουρώνουμε, την ξεπλένουμε με κρύο νερό, τη σουρώνουμε ξανά, και την αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ, μέχρι να τη χρειαστούμε.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα μπαχαρικά, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια ρίχνουμε τα ρεβίθια, το ταχίνι, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, στο οποίο προσθέτουμε την κινόα, τα μανιτάρια, το κύμινο, τον μαϊντανό, τα βερίκοκα και το πάνκο ή την τριμμένη φρυγανιά.

Δοκιμάζουμε και βλέπουμε αν θέλουν αλάτι καθώς η σάλτσα σόγιας είναι αρκετά αλμυρή.

Ανακατεύουμε καλά και με βρεγμένα χέρια σχηματίζουμε 6 μπιφτέκια.

Τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω σε ένα ταψί και, αφού τα καλύψουμε με μεμβράνη, τα βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες και παραπάνω ώστε να σφίξουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.

Ψήνουμε για 20 λεπτά.

Μετά τα πρώτα 10 λεπτά γυρίζουμε τα μπιφτέκια από την άλλη μεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά.

Σερβίρουμε με τα ψωμάκια, το αβοκάντο, τη ντομάτα και τα υπόλοιπα συνοδευτικά.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια