Μαγειρική

Νηστίσιμη, ζουμερή και μυρωδάτη γαλατόπιτα

Ναι μπορούμε να φτιάξουμε γαλατόπιτα και την περίοδο της σαρακοστής

Αυτή η συνταγή απαιτεί να καταβάλλουμε λίγο κόπο παραπάνω, ωστόσο το αποτέλεσμα… μετράει!

Πρόκειται για την πιο ζουμερή, αφράτη και αρωματική νηστήσιμη γαλατόπιτα, που θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

«Μείνετε σπίτι» και φτιάξτε την! Κάντε χαρούμενους όσους αγαπάτε!

Τη συνταγή δανειστήκαμε από το «Οι Χρυσοχέρες/ηδες» και είναι της κ. Βάσω Ρίζου και του κ. Δημήτρη Στάχου.

Υλικά:

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα αμυγδάλου

2 ποτήρια φρέσκο χυμό πορτοκάλι

2 κούπες ζάχαρη

200 γρ. σιμιγδάλι

2 βανίλιες

2 κ. σ. βούτυρο τύπου (φαστ)

 

Για τα φύλλα

600 γρ. αλεύρι

1/2 κούπα ελαιόλαδο

4 κ. σ. ξίδι

1 κ. γ. αλάτι

1 κ. γ. ζάχαρη

1 ποτήρι χλιαρό νερό, ίσως λίγο περισσότερο

Να γίνει μια ωραία ζύμη, να μην κολλάει στα χέρια.

Προαιρετικά καρύδια τριμμένα

Και κανέλα για τα φύλλα

 

Εκτέλεση:

Για τα φύλλα

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στην μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι, την ζάχαρη, και ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε.

Αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκούραστη και πλάθουμε τα φύλλα μας.

Στρώνουμε ένα - ένα φύλλο και λαδώνουμε , ανάμεσα στα φύλλα αν θέλουμε βάζουμε τριμμένο καρύδι και κανέλα.

Όταν στρώσουμε τα 6 φύλλα ρίχνουμε την κρέμα, σκεπάζουμε με τα άλλα δυο.

Αν θέλουμε κάνουμε κόθρο ή τα τραβούμε όλα στο κέντρο στρωμένα τα φύλλα

Ψήνουμε την πίτα για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει πολύ ωραία στους 180c βαθμούς.

Για την κρέμα

Σε ένα σκεύος βάζουμε όλα τα ΥΛΙΚΑ μαζί, το βάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε στην άκρη έως ότου ανοίξουμε τα φύλλα για την πίτα μας.

Ανοίγουμε 6 φύλλα και ρίχνουμε την κρέμα μας.

Ρίχνουμε λίγο βούτυρο από πάνω διπλώνουμε τα φύλλα στις άκρες κι έτοιμη για τον φούρνο!

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Σχόλια