Μαγειρική

Ο πιο νόστιμος & γρήγορος μπακαλιάρος σκορδαλιά από τον Άκη Πετρετζίκη

Απολαύστε το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας που δεν είναι άλλο από τον μπακαλιάρο σκορδαλιά

Αυτός είναι ο πιο νόστιμος με ιδιαίτερα τραγανό κουρκούτι μπακαλιάρος που έχετε φάει, συνοδευόμενος από την… πιο νόστιμη και βελούδινη, σε υφή σκορδαλιά, που έχει γευτεί ο ουρανίσκος σας.

Η μέρα το καλεί να τηρήσουμε την παράδοση αύριο και να φτιάξουμε αυτή την αυθεντική συνταγή για μπακαλιάρο που μας προτείνει ο γνωστός σεφ Άκης Πετρετζίκης.

 

 

Υλικά:

1.5 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο

πιπέρι

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για πανάρισμα

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 

Για το κουρκούτι

300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ (γεμάτη)

1 πρέζα ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

500 γρ. μπίρα ξανθιά παγωμένη

 

Για το σερβίρισμα

σκορδαλιά με ψωμί

πατάτες τηγανητές

σως ταρτάρ

1 λεμόνι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει και να φτάσει τους 180°C.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να μην υπάρχουν σβόλοι.

Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο στον πάγκο εργασίας μας και προσθέτουμε πιπέρι. (Εάν ο μπακαλιάρος είναι φρέσκος προσθέτουμε και αλάτι)

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα.

Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στην συνέχεια βουτάμε έναν έναν στο κουρκούτι.

Τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε και ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες, σως ταρτάρ, σκορδαλιά και φέτες λεμονιού.

 

 

Σχόλια