Μαγειρική

Τζουλαμάς: Το παραδοσιακό μεσσαρίτικο γλυκό των Αποκριών

Μια συνταγή από την ιστορική Γαλιά

Ανάμεσα στα τοπικά ήθη και έθιμα των Αποκρίων βρίσκονται και οι… «γλυκές αλχημείες» του νησιού μας, με το μεσσαρίτικο Τζουλαμά να αποτελεί το παραδοσιακό γλυκό αυτών των ημερών!

Οι γυναίκες από τον Σύλλογο Γυναικών Γαλιάς φροντίζουν να περνούν την συνταγή του από γενιά σε γενιά ώστε να μένει αναλλοίωτη στον χρόνο και μας δείχνουν τον τρόπο παρασκευής του , κάνοντας μια ιστορική διαδρομή σχετικά με αυτόν.

Η εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» επισκέφτηκε την ιστορική Γαλιά, ένα χωριό στις βόρειες παρυφές του κάμπου της Μεσσαράς. Εκεί συναντήσαμε τις γυναίκες από τον Σύλλογο Γυναικών Γαλιάς με σκοπό να φτιάξουμε το παραδοσιακό μεσσαρίτικο γλυκό των αποκριών, τον Τζουλαμά!

Οι κυρίες μας υποδέχτηκαν με κάθε λογής εδέσματα, με ζεστασιά και με περίσσια όρεξη ώστε να φτιάξουμε τον πιο λαχταριστό Τζουλαμά.

Και αφού συζητήσαμε και ήπιαμε τον καφέ μας, η κυρία Γιαννούλα φόρεσε την ποδιά της και ξεκινήσαμε τις ετοιμασίες.

Οι γυναίκες του Συλλόγου των Γυναικών εκτός από καλές νοικοκυρές είναι και εξαιρετικά δραστήριες καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από τις δράσεις κέρδισαν βραβεία.

Όσο για το κτίριο που στεγάζει το μεράκι τους; Αυτό αποτελεί δωρεά του Γιατρού του χωριού κυρίου Μανωλούδη…

Σχόλια