4 διαφορετικές συνταγές για την πιο τέλεια ταραμοσαλάτα

Γαστρονομία
4 διαφορετικές συνταγές για την πιο τέλεια ταραμοσαλάτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταραμοσαλάτα είναι το κατ’ εξοχήν αγαπημένο έδεσμα της Καθαρά Δευτέρας!

Αναμφίβολα η ταραμοσαλάτα έχει την τιμητική της στα τραπέζια της Καθαράς Δευτέρας!

Όμως, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνταγές για να βρει κανείς τη γεύση που του «ταιριάζει».

Διαβάστε 4 από αυτές:

  1. Η… παραδοσιακή (του Γιάννη Γαβαλά)

Υλικά για 6 άτομα

150 γρ. λευκός ταραμάς

1 μέτριο κρεμμύδι λευκό

Χυμός από 2 λεμόνια

200 γρ. ψίχα ψωμιού μουλιασμένη ή 1 μέτρια πατάτα βρασμένη και καθαρισμένη

250 ml (2 μέρη αραβοσιτέλαιο, 1 μέρος απαλό ελαιόλαδο)  

Εκτέλεση

Στο μπλέντερ χτυπάμε τον ταραμά, δύο κουταλιές της σούπας νερό ή ανθρακούχο νερό σε μέτρια προς δυνατή ένταση, μέχρι να σπάσουν τα αυγά και να ομογενοποιηθεί ο ταραμάς. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τον χυμό λεμονιού και το κρεμμύδι και χτυπάμε σε μέτρια ένταση. Ρίχνουμε το ψωμί που έχουμε στύψει καλά ή την πατάτα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Χαμηλώνουμε την ένταση και προσθέτουμε το λάδι σε συνεχή ροή μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να σφίξει.

  1. Η (λίγο) πειραγμένη (του Γιάννη Στανίτσα)

Υλικά

280 γρ. ταραμάς λευκός

1.200 γρ. καλαμποκέλαιο

600 γρ. λάδι από σπόρους σταφυλιού

100 γρ. ελαιόλαδο

150 γρ. νερό

120 γρ. χυμός λεμονιού

60 γρ. χυμός κρεμμυδιού  

Για την παρασκευή θα χρησιμοποιήσουμε ένα μίξερ ή έναν πολτοποιητή χειρός. Ξεκινάμε πάντα με τον ταραμά και λίγο χυμό λεμόνι και χτυπάμε το μείγμα ή το δουλεύουμε μέχρι να σπάσουν τα αυγά, για να μπορεί να απορροφήσει το λάδι. Αυξομειώνουμε τη λιπαρότητα και την πυκνότητά του με χυμό λεμόνι και κρύο νερό. Τέλος, για γεύση προσθέτουμε τον χυμό από τα ξερά κρεμμύδια. Εδώ χρειάζεται προσοχή, διότι, όταν μένει πάνω από τρεις ημέρες, αρχίζει ανάβει το κρεμμύδι, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η γεύση της ταραμοσαλάτας. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και άνηθο, που της πάει πολύ.  

  1. Η μους (του Γιάννη Γαβαλά)

Υλικά για 6 άτομα

150 γρ. λευκός ταραμάς

1 μέτριο κρεμμύδι λευκό

Χυμός από 2 λεμόνια

300 ml αραβοσιτέλαιο

100 ml ελαιόλαδο

2 κ.σ. νερό ή ανθρακούχο νερό   

Στο μπλέντερ ρίχνουμε τον ταραμά και δύο κουταλιές της σούπας νερό ή ανθρακούχο νερό, για να την κάνει πιο αφράτη. Χτυπάμε μέτρια προς δυνατά μέχρι να σπάσουν τα αυγά και να ομογενοποιηθεί ο ταραμάς. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το χυμό λεμονιού και το κρεμμύδι και χτυπάμε σε μέτρια ένταση, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Χαμηλώνουμε την ένταση και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αραβοσιτέλαιο που έχουμε αναμείξει, σε συνεχή ροή, μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και λίγο επιπλέον λάδι για να σφίξει.  

  1. Η μαύρη ταραμοσαλάτα (του Γιάννη Στανίτσα)

Υλικά

280 γρ. ταραμάς λευκός

1.200 γρ. καλαμποκέλαιο

600 γρ. λάδι από σπόρους σταφυλιού

100 γρ. ελαιόλαδο

150 γρ. νερό

120 γρ. χυμός λεμονιού

60 γρ. χυμός κρεμμυδιού

50-60 γρ. μελάνι σουπιάς  

Ρίχνουμε στο μίξερ τον ταραμά και λίγο χυμό λεμονιού και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να σπάσουν τα αυγά, για να απορροφηθεί στη συνέχεια το λάδι. Προσθέτουμε σε συνεχή ροή το λάδι, τον χυμό λεμονιού και κρύο νερό. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και, τέλος, για γεύση προσθέτουμε τον χυμό από τα ξερά κρεμμύδια. Αποσύρουμε από το μίξερ, αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το μελάνι σουπιάς και αναδεύουμε καλά με σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να πάρει μαύρο χρώμα. 

Τα… εναλλακτικά υλικά

«Τα εναλλακτικά υλικά στην ταραμοσαλάτα χρειάζονται ιδιαίτερο χειρισμό», λέει ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς και εξηγεί: «Στην εκδοχή της ταραμοσαλάτας με αγκινάρα χρειάζεται, προτού τη βράσουμε καλά, να την πολτοποιήσουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει. Μπαίνει στην ταραμοσαλάτα, αντί για ψωμί ή πατάτα. Στην εκδοχή με αβοκάντο ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, πολτοποιώντας το με χυμό λεμόνι και, επειδή είναι λιπαρό, μειώνουμε την ποσότητα του αραβοσιτέλαιου και του ελαιόλαδου στη συνταγή. Ανάλογα με τη δημιουργική διάθεση στην κουζίνα, μπορούμε να χαρίσουμε μαύρο χρώμα στη λευκή ταραμοσαλάτα με την προσθήκη μελανιού σουπιάς, να την κάνουμε πράσινη με αβοκάντο, με αγκινάρα να της δώσουμε πιο γήινο χρώμα, ή να την αρωματίσουμε με άνηθο. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, επηρεάζεται αντίστοιχα και η γεύση της».

Πηγή: lifo.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News