Τσικνοπέμπτη: Δες πώς μπορείς να φτιάξεις το πιο ζουμερό και γευστικό κρέας

Γαστρονομία
Τσικνοπέμπτη: Δες πώς μπορείς να φτιάξεις το πιο ζουμερό και γευστικό κρέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηρείται το έθιμο απ’ άκρη σ’ άκρη στην χώρα μας, το οποίο δεν είναι άλλο από το… τσίκνισμα!

Η μέρα λοιπόν το… καλεί να φάμε κρέας και για να είναι το αποτέλεσμα ικανοποιητικό, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά για το ψήσιμό του, τα οποίο οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να ευχαριστούμε τους αγαπημένους μας, αλλά και… εμάς!

Εκτός από τα μικρά μυστικά του ψησίματος, φυσικά, άλλο ένα μεγάλο μυστικό βρίσκεται στην ποιότητά του.

Πώς λοιπόν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τις «κακοτοπιές» και να προσφέρουμε στον εαυτό μας, στην οικογένεια, αλλά και στους αγαπημένους μας φίλους ζουμερό κρέας, ψημένο με υγιεινό τρόπο;

Πρώτο βήμα: Ξέχνα το αλάτι, πριν από το ψήσιμο!

Θεωρείς ότι δίνει στο κρέας σου αυτό το κάτι, που το κάνει ακαταμάχητο. Όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αλάτι (ακόμα και λίγο), πριν το κρέας ψηθεί σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, τα υγρά του κρέατος θα απορροφηθούν, με αποτέλεσμα το κρέας, μετά το ψήσιμο, να είναι αφυδατωμένο, σκληρό και καθόλου γευστικό. Γι’ αυτό, ρίξε λίγο (έως ελάχιστο) μετά την απομάκρυνση από το… γκριλ. Δεύτερον, είναι σχεδόν αποδεδειγμένο ότι η ποσότητα του αλατιού, όσο το κρέας είναι ωμό, θα διπλασιαστεί, μόλις ψηθεί. Γιατί, μη μου πεις, ότι δε θα ρίξεις λίγο αλατάκι και μετά…

Δεύτερο βήμα: Πριν από όλα, ετοίμασε μία γευστική μαρινάδα

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, μία καλή μαρινάδα μπορεί να κάνει το κρέας αρκετά τρυφερό. Το μυστικό; Να είναι όξινη. Γι’ αυτό, μην παραλείψεις να χρησιμοποιήσεις λεμόνι, ελαιόλαδο ή κάποια γλυκαντική ουσία, όπως για παράδειγμα, το μέλι. Θα απογειώσει τη γεύση του και εσύ θα το απολαύσεις μαλακό και τρυφερό.

Τρίτο βήμα: Πρόσεξε τη θερμοκρασία του κρέατος, πριν ψηθεί.

Πριν το ρίξεις στα κάρβουνα, άφησε το στην κουζίνα για περίπου δύο ώρες, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τη διαφορά θα τη δεις μετά. Πιο υγιεινό ψήσιμο και πιο ζουμερό εσωτερικά το κρεατάκι σου.

Τέταρτο βήμα: Το κόλπο, όταν το ψήνεις…

Ανεβάζεις τη θερμοκρασία στα ύψη, ρίχνεις το κρέας και το αφήνεις για πέντε λεπτά να ψηθεί, προκειμένου να σχηματίσει μία κρούστα, η οποία θωρακίζει και καραμελώνει τις πρωτεΐνες και τα θρεπτικά του στοιχεία. Μετά, χαμηλώνεις τη φωτιά και ψήνεις κανονικά.

Πέμπτο βήμα: Πόσο συχνά το γυρνάς;

Για να είσαι σίγουρη ότι θα βγει ζουμερό και όχι καμένο, πρέπει να το γυρνάς αρκετά συχνά. Πιάσε τη ψαλίδα και ετοιμάσου κάθε δύο με τρία λεπτά να το αναποδογυρίζεις, για να βγει λαχταριστό.

Έκτο βήμα: Προετοίμασε τη σχάρα σου

Να είναι θερμή, για να υποδεχτεί το κρέας, το οποίο τοποθετείς μόλις φθάσει στη μέγιστη θερμοκρασία.

Έβδομο βήμα: Πόση ώρα θα το ψήσεις;

Το πιο σημαντικό στάδιο. Αυτό, όμως, εξαρτάται πολύ από το μέγεθος και το πάχος της μερίδας. Προσπάθησε να είναι ψημένο μέτρια προς καλά, προκειμένου και να διατηρήσει τα υγρά του, αλλά και να αισθάνεσαι ασφαλής ότι δεν… άψητο.

Όγδοο βήμα: Στο τέλος, λεμόνι!

Αν, ακόμα, και μετά από όλα αυτά, αισθάνεσαι ότι δεν έχει ψηθεί σωστά, ρίξε άφοβα λεμόνι. Θα το μαλακώσει και θα του προσφέρει μία γεύση, για την οποία ο ουρανίσκος σου θα σε ευγνωμονεί!

Πηγή: tlife.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News