Τα μυστικά της Βέφας για λαχταριστά και αρωματικά μελομακάρονα

Γαστρονομία
Τα μυστικά της Βέφας για λαχταριστά και αρωματικά μελομακάρονα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, χωρίς μελομακάρονα… δε γίνεται!

Το πεντανόστιμο αυτό μελο… μπισκοτο - γλυκάκι που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, έχει την τιμητική του τις ημέρες των εορτών.  

Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που προτιμούν να μην περάσουν την πόρτα του ζαχαροπλαστείου και να τα αγοράσουν, αλλά να τα φτιάξουν μόνοι τους στο σπίτι, καθώς αυτό τους δίνει και μία ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση.

Για εκείνους λοιπόν που επιλέγουν να τα φτιάχνουν με τα χεράκια τους για να τα γευτούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα… μαζέψαμε τα tips των ειδικών, για απόλυτη επιτυχία!

Πριν από περίπου δύο χρόνια η εθνική μας μαγείρισσα, Βέφα Αλεξιάδου, είχε κάνει μια ανάρτηση στο Facebook στην οποία έδινε όλα τα τιπς της, για τέλεια μελομακάρονα.

2 φλιτζάνια ελαιόλαδο

3 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό

1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

2 φλιτζάνια μέλι

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα

Το χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι + Μια φλούδα ακόμη για το σιρόπι

1 ξυλάκι κανέλα

200 γρ. τριμμένα καρύδια

- Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι  βάζουμε ένα φλιτζάνι μέλι, τη φλούδα πορτοκαλιού, το ξυλάκι κανέλας και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε ώσπου να λιώσει όλο το μέλι.

- Καλό είναι να ετοιμάσουμε το σιρόπι από νωρίς, ώστε να έχει κρυώσει ώσπου να βγουν τα μελομακάρονα.

- Καθόλου ζύμωμα! Ανακάτεμα με το κουτάλι ώσπου να ενωθούν τα υγρά με το αλεύρι!

- Ψήσιμο ώσπου να πάρουν βαθύ κάστανο χρώμα.

- Το σιρόπι, αφού μαζευτεί προς τα άκρα ο αφρός, μόνο 5 λεπτά βράσιμο.

- Το σιρόπι βραστό το ρίχνουμε μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο.

- Δύο ώρες μετά, όταν σχεδόν έχουν πιει όλο το σιρόπι τα γυρίζουμε τα πάνω κάτω, και τα αφήνουμε έτσι ως την επομένη μέρα.

- Τα καρύδια όχι σκόνη. Ελαφρά χοντροκομμένα. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα, ένα τα γυρίζουμε, κι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά καρύδια.

- Το πιο σημαντικό! Σωστό μέτρημα των υλικών! Με κούπα μεζούρα.

Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News