Τα… γεμιστά μελομακάρονα που θα τους κάνουν όλους να «γλείφουν τα δάχτυλά τους»!

Γαστρονομία
Τα… γεμιστά μελομακάρονα που θα τους κάνουν όλους να «γλείφουν τα δάχτυλά τους»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγή για ισλί που… θα σε ξετρελάνουν φέτος τα Χριστούγεννα! 

Τα ισλί, δεν είναι τόσο διαδεδομένα όσο τα μελομακάρονα, όμως αποτελούν ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά των Μικρασιατών.

Με μια τραγανή ζύμη που λιώνει στο στόμα, αλλά και γέμιση από καρύδι αρωματισμένο με κανελογαρίφαλο, τα ισλί βουτούν σε ευωδιαστό σιρόπι μελιού και γίνονται ακαταμάχητα!

1/2 ποτήρι ηλιέλαιο

120 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο

Το χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια / ½ ποτήρι

Ξύσμα από ½ πορτοκάλι

1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ

1 κουταλάκι σόδα

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

½ κιλό αλεύρι

Για τη γέμιση: 150 γρ καρύδα χοντροσπασμένα

Κανέλα και γαρίφαλο

Για το σιρόπι: 1 ποτήρι νερό

1 ποτήρι μέλι

2/3 του ποτηριού ζάχαρη

Βάζουμε το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε να ασπρίσουν. Στη συνέχεια λιώνουμε τη σόδα και το μπέικιν στο χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης

Προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι στον κάδο με το μίξερ σε λειτουργία και χτυπάμε ώσπου να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα, ιδανικά σε ζεστό μέρος, να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Παίρνουμε κομματάκια από τη ζύμη σε μέγεθος ενός καρυδιού και τα ανοίγουμε με το χέρι μας να ανοίξουν σε ένα στρογγυλό φυλλαράκι 6-7 εκατοστών.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και προσθέτουμε ένα κουταλάκι σε κάθε κομμάτι ζύμης. Κλείνουμε το ισλί ενώνοντας τρεις άκρες της ζύμης στο μέσο του κομματιού και πιέζοντας να πεπλατυνθεί ελαφρά. Στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τοποθετώντας τα με την ένωση προς τα κάτω.

Τρυπάμε όλη την επιφάνεια κάθε κομματιού με ένα πηρούνι και βάζουμε στο φούρνο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου

Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε ώσπου να λιώσει το μέλι και η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά

Σιροπιάζουμε τα ισλί κρύα, σε ζεστό σιρόπι. Βάζουμε μερικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε για 1’ λεπτό περίπου. Στη συνέχεια, γυρίζουμε τα ισλί και από την ανάποδη και αφήνουμε ένα λεπτό ακόμη

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News