Μαγειρική

Η… ονειρεμένη νηστίσιμη μηλόπιτα που δεν έχετε φάει ξανά!

Πρόκειται για ένα ονειρεμένο νηστίσιμο γλυκάκι

Αυτή είναι η πιο νόστιμη σιροπιαστή μηλόπιτα που σίγουρα τέτοια μηλόπιτα δεν έχετε φάει ξανά!

Η ομάδα Live Kitchen και ο Πάνος Παπαδάκης, μας προτείνουν μία πρωτότυπη μηλόπιτα, για τις ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων, που πλησιάζουν, αλλά και όχι μόνο.

Η δεύτερη μεγάλη περίοδος νηστείας μετά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στη γλώσσα του ορθοδόξου λαού μας και ως σαραντα(η)μερο.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει και αυτή σαράντα ημέρες, όμως δεν έχει την αυστηρότητα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αρχίζει την 15η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου.

Όσοι λοιπόν τηρούν τη νηστεία, μπορούν να την φτιάξουν και να την απολαύσουν, καθώς πρόκειται για ένα ονειρεμένο νηστίσιμο γλυκάκι.

Αρωματική, τραγανή και αφράτη, θα την λατρέψετε! Δείτε βήμα - βήμα τον τρόπο της παρασκευής:

 

Υλικά:

Για το σιρόπι

600 γρ ζάχαρη

500 γρ νερό

1 στικ κανέλας

 

Για τη βάση

400 γρ νερό

100 γρ ηλιέλαιο

200 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ

200 γρ ψιλό σιμιγδάλι

100 γρ ζάχαρη

2 βανιλίνες

1 κτγ μπέικεν πάουντερ

1 κτγ κανέλα σκόνη

500 γρ φύλλο κρούστας

 

Για τη γέμιση

5 μήλα

Χυμό λεμόνι

 

Για το πασπάλισμα

50 γρ ηλιέλαιο

70 γρ νερό

25x30

 

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε την συνταγή μας φτιάχνοντας πρώτα το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και το στικ κανέλας και το βράζουμε για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Συνεχίζουμε να κάνουμε το μείγμα και σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το ηλιέλαιο, την ζάχαρη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικεν, την κανέλα, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε καλά.

Το αφήνουμε και αυτό στην άκρη

Έπειτα κόβουμε το φύλλο κρούστας σε λεπτές λωρίδες και το αφρατεύουμε με τα χέρια μας.

Καθαρίζουμε ένα - ένα τα μήλα και τα ραντίζουμε με χυμό λεμόνι.

Μετά τα τρίβουμε στον ρεντέ και ανακατεύουμε καλά μαζί με το λεμόνι που έχει μέσα στο μπολ.

Στήνουμε το γλυκό μας παίρνοντας το ταψί μας 25χ30 και ξεκινάμε με το 1/2 μείγμα. Μετά ρίχνουμε το φύλλο κρούστας, το τριμμένο μήλο έπειτα το άλλο 1/2 μείγμα ξανά το μήλο, το φύλλο κρούστας, το μήλο και τελειώνουμε με το φύλλο.

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε νερό με ηλιέλαιο και βρέχουμε από πάνω το γλυκό μας.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-60 λεπτά στους 180 C

Μόλις ψηθεί ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο καυτό γλυκό μας και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Σχόλια