Μαγειρική

Τα πιο νόστιμα ζουμερά κεφτεδάκια λαχανικών που έχετε φάει!

«Βάζουν τα… γυαλιά» στους κρεατοκεφτέδες

Τα πιο νόστιμα, κεφτεδάκια λαχανικών που μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ρύζι, ζυμαρικά ή και πατάτες

Κι όμως, αυτά τα κεφτεδάκια δεν φτιάχνονται με κρέας, ωστόσο σε γεύση δεν υστερούν καθόλου από εκείνα που παρασκευάζονται με κιμά.

Αυτό που αντικαθιστά το κρέας είναι η μελιτζάνα και το μανιτάρι.

Το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται με μία ζουμερή κόκκινη σάλτσα.

Μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σκέτα παρέα με φρυγανισμένο ψωμί, με ρύζι ή ζυμαρικά, σύμφωνα με το paxxi.gr, απ’ όπου δανειστήκαμε και αναδημοσιεύουμε τη συνταγή.

Μια διαφορετική εκδοχή, χωρίς κρέας για τα αγαπημένα μας κεφτεδάκια με σάλτσα.

Για τα κεφτεδάκια:

2 μελιτζάνες

200 γρ μανιτάρια κομμένα καρέ

1 ΚΣ ελαιόλαδο

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κγ αλάτι

¼ κγ πιπέρι

5-6 φέτες ψωμί μουλιασμένο

80 γρ ξερό ανθότυρο ή γραβιέρα τριμμένο

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

 

Για τη σάλτσα:

4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες ή 400 γρ έτοιμη ντομάτα

1 ΚΣ ελαιόλαδο

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη

2 ΚΣ φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

½ κγ αλάτι

1/8 κγ πιπέρι

1 κγ ρίγανη ή θυμάρι φρέσκα ή ξερά

αλεύρι για επάλειψη

λάδι για τηγάνισμα

 

Εκτέλεση:

Βάζω τις μελιτζάνες σε λαδόκολλα στο ταψί και τις ψήνω στον αέρα στους 230*C για 25-30 λεπτά.

Τις αφήνω λίγο να κρυώσουν, τις κόβω στη μια πλευρά και αφαιρώ την ψίχα τους και την κόβω σε κυβάκια.

Τη βάζω σε σουρωτήρι και την αφήνω για 30 λεπτά να στραγγίξει τα υγρά της.

Στο τηγάνι βάζω 1 ΚΣ ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή ένταση και αφού ζεσταθεί σοτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Ρίχνω και τα μανιτάρια, τα αφήνω να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους και τα βγάζω από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ βάζω τη μελιτζάνα, τα μανιτάρια, το μαϊντανό, το ψωμί αφού το βουτήξω πρώτα σε νερό, το στραγγίξω, αφαιρέσω την κόρα και θρυμματίζω την ψίχα.

Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, τον ανθότυρο και ανακατεύω καλά.

Τελευταία ρίχνω τα αυγά και τα ενσωματώνω στο μείγμα.

Παίρνω κουταλιές της σούπας και πλάθω τα κεφτεδάκια. Κάθε ένα το βουτάω σε αλεύρι, το τινάζω καλά να φύγει η περίσσεια και το βάζω σε λαδόκολλα σε επίπεδη επιφάνεια.

Τα αφήνω στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 – 1,5 εκ λάδι τα βάζω γυρίζοντας τα να πάρουν χρώμα και να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη σάλτσα σε ένα τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή ένταση και αφού ζεσταθεί σοτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό.

Προσθέτω το σκόρδο, αφήνω για ½ λεπτό και συνεχίζω με την τριμμένη ντομάτα, το βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.

Μόλις αρχίσουν να βράζουν, μειώνω την ένταση σε μέτρια (ίσα να βράζει η σάλτσα) και την αφήνω για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά (αν χρησιμοποιήσω έτοιμη ντομάτα, τα υγρά είναι λιγότερα και θα εξατμιστούν γρηγορότερα).

Όταν είναι έτοιμη, βάζω τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα, ανακατεύω απαλά και αφήνω να πάρουν βράσει για 10 λεπτά και τα βγάζω από την εστία.

Σερβίρω αμέσως, είτε σκέτα, είτε παρέα με ρύζι ή ζυμαρικά.

 

Σχόλια