Αγιορείτικη συνταγή για πεντανόστιμα τσουρέκια!

Γαστρονομία
Αγιορείτικη συνταγή για πεντανόστιμα τσουρέκια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τσουρέκια είναι συμβολικά, καθώς αντιπροσωπεύουν την Ανάσταση του Χριστού!

Μία συνταγή με ιδιαίτερο συμβολισμό τα Πασχαλινά Τσουρέκια, ένα έθιμο που καλεί τις νοικοκυρές την Μεγάλη Πέμπτη να τα παρασκευάζουν με ιδιαίτερη φροντίδα. 

Η συνταγή που σας προτείνουμε και που δανειστήκαμε από τον ιστότοπο dogma.gr για αγιορείτικα τσουρέκια θα σας ανταμείψει σίγουρα για τον κόπο σας!

Τα τσουρέκια είναι συμβολικά, γιατί αντιπροσωπεύουν την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Το ψωμί συμβόλιζε τη «ζωή» και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αυγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα.

6 έως 7 ποτήρια αλεύρι

6 αυγά

1, 1/3 ποτήρι γάλα

2, ½ ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό

1 κουταλιά μαγιά

Χυμό ενός πορτοκαλιού

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ

Νιφάδες αμυγδάλου - Σουσάμι

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 έως 3 ώρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει, το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.

Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή. Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας, ξανά ζυμώνουμε το υλικό  και το χωρίζουμε σε 2 έως 3 ίσα μέρη, τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.

Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό, αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.

Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα, τα ψήνουμε μέχρι να σκουρήνουν στους 180οc. Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι, το μαχαίρι βγάνει στεγνό, τα τσουρέκια είναι έτοιμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News