Μαγειρική

Λιαστές ντομάτες, ο υπέροχος μεζές και τα οφέλη του!

Εκτός από νόστιμος μεζές η λιαστή ντομάτα αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών

Λιαστή ντομάτα, ένα υπέροχο μεζεδάκι, ή συνοδευτικό, το οποίο μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε και μόνοι σας στο σπίτι.

Μία τροφή πολύ υγιεινή, καθώς είναι μία πηγή συμπυκνωμένη θρεπτικών συστατικών, αφού παρέχει βιταμίνες C, K, σίδηρο και λυκοπένιο.

Ειδικότερα ενισχύουν τον οργανισμό με βιταμίνες Κ (γερά οστά, ελαστικότητα δέρματος, αρθρίτιδα, μείωση ρυτίδων) και C (βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, άρα και τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων) όπως επίσης και με σίδηρο και είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για κάποιον που τρέχει.

Το λυκοπένιο  που θεωρείται αντικαρκινική ουσία βρίσκεται στον φλοιό της ντομάτας.

 

Υλικά:

12 ώριμες σφιχτές ντομάτες

150 γρ. αλάτι χοντρό

Ελαιόλαδο

Ξίδι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

  1. Πλένετε καλά τις ντομάτες, τις σκουπίζετε και τις κόβετε κάθετα στη μέση, αφαιρώντας το κοτσάνι τους.
  2. Τις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τις απλώνετε σε ένα ταψί, το οποίο έχετε στρώσει με κληματόβεργες. Αν δεν βρείτε κληματόβεργες, μπορείτε να τις στρώσετε σε μια σήτα για να φεύγουν τα υγρά τους ή σε τελάρα τα οποία έχετε τοποθετήσει ανάποδα για να αερίζονται και από κάτω και τις αφήνετε στον ήλιο.
  3. Τις σκεπάζετε με ένα τούλι, το οποίο εμποδίζει τα έντομα να έρχονται σε επαφή με τις ντομάτες.
  4. Τις αφήνετε να λιαστούν για 4 με 5 ημέρες περίπου, αν επικρατεί ηλιοφάνεια. Αν δεν έχει ζέστη και αέρα, τις αφήνετε λίγο παραπάνω. Δεν θέλουν υγρασία, για να μη μουχλιάσουν.
  5. Όταν ξεραθούν, τις μαζεύετε. Να ξέρετε ότι είναι έτοιμες όταν πιέζοντάς τις δεν βγάζουν καθόλου υγρά.
  6. Μπορείτε να τις περάσετε μία-μία σε κλωστή και να τις διατηρήσετε σε ξηρό μέρος ή να τις βάλετε σε γυάλινα δοχεία σκεπασμένες με ελαιόλαδο σκέτο ή με μυρωδικά (κόλιαντρο, δεντρολίβανο, ρίγανη) ή σε λάδι και ξίδι.

 

Σάλτσα για vegan με λιαστές ντομάτες

Γενικά, οι λιαστές ντομάτες υπό μορφή σάλτσας αποκτάνε φοβερή γεύση. Μια σάλτσα που μπορεί να φτιαχτεί απαιτεί τα παρακάτω υλικά:

30 γραμμάρια λιαστές ντομάτες

110 γραμμάρια ταχίνι

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Ανακατέψτε όλα μαζί τα συστατικά και πασπαλίστε με αλάτι. Προσθέστε αργά-αργά νερό και με προσοχή για να μην χαλάσει η συνοχή της σάλτσας.

 

Τη συνταγή δανειστήκαμε από τον ιστότοπο itrofi.gr

 

Σχόλια