Μαγειρική

Ο πιο νόστιμος Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα το φαγητό που απαιτεί το έθιμο της 25ης Μαρτίου

Συνηθίζεται να τρώμε ψάρι μέσα στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής δύο φορές μία την ημέρα της 25ης Μαρτίου, ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων

Πρόκειται για δύο μεγάλες εορτές μέσα στη Μεγάλη Σαρακοστή την Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και για την επίσης μεγάλη Δεσποτική Εορτή της εισόδου του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ.

Συνηθίζεται λοιπόν οι νοικοκυρές την 25η Μαρτίου να φτιάχνουν μπακαλιάρο σκορδαλιά, καθώς θεωρείται το εθνικό μας φαγητό, έτσι την συγκεκριμένη ημέρα έχει την τιμητική του. Πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα λοιπόν το φαγητό που απαιτεί το έθιμο.

Δείτε βήμα - βήμα πώς στην παρακάτω συνταγή που δανειστήκαμε από το ekklisiaonline.gr

 

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

2 χοντρές φέτες παστό μπακαλιάρο

Λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα του μπακαλιάρου

Σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Για το κουρκούτι:

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

15 ml χυμό λεμονιού

3/4 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. ζάχαρη

330 ml μπύρα

1 αβγό

 

Για τη σκορδαλιά:

6-7 πατάτες (περίπου 1 κιλό)

3-4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1/2 λεμόνι, το χυμό του

1 κ.σ. ξύδι

1 φλυντζάνι ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

 

Πώς θα το φτιάξουμε:

  1. Κόβουμε σε κομμάτια τις φέτες του μπακαλιάρου και τα αφήνουμε για 24 ώρες μέσα στο νερό για να ξαλμυρίσουν. Κάθε 3-4 ώρες αλλάζουμε το νερό.
  2. Αφήνουμε τον μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει όλο το νερό.
  3. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί (μπύρα, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, αβγό) για 1′. Αφήνουμε το κουρκούτι για μισή ώρα στο ψυγείο.
  4. Πριν βουτήξουμε τις φέτες μπακαλιάρου στο χυλό τις αλευρώνουμε. Τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό αλεύρι και μετά τις βάζουμε μέσα στο κουρκούτι.
  5. Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα σε καυτό λάδι.
  6. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα ο μπακαλιάρος μας.
  7. Μετά το τηγάνισμα τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι.

Για τη σκορδαλιά:

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες.
  2. Βράζουμε για 20′ λεπτά σε αλατισμένο νερό.
  3. Όπως είναι καυτές, τις τοποθετούμε στο μούλτι με τον χυμό λεμονιού, το ξύδι, το πιπέρι και τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου.
  4. Ενώ χτυπάμε προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο.
  5. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλάτι.
  6. Η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη όταν αποκτήσει ομοιόμορφη υφή.

Έτοιμος ο μπακαλιάρος σκορδαλιά.

 

 

Σχόλια