Μαγειρική

Αφράτη, νόστιμη και βουτυράτη τυρόπιτα φόρμας με ζύμη γιαουρτιού

Η πιο αφράτη, η πιο νόστιμη και η πιο... εμφανίσιμη τυρόπιτα που έχετε γευτεί και δεν είναι άλλη από την τυρόπιτα φόρμας με ζύμη γιαουρτιού

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή την τυρόπιτα με την αφράτη ζύμη, η οποία είναι η πιο νόστιμη και βουτυράτη που έχετε γευτεί!

Την πρωτότυπη συνταγή, με το λαχταριστό ζυμάρι, δανειστήκαμε από το foodaholics.gr

Τέλεια και από εμφάνιση γιατί ως γνωστό... πρώτα χορταίνει το μάτι.  

 

Υλικά:

800 γρ. αλεύρι περίπου

25 γρ. νωπή μαγιά

300 ml γάλα

200 γρ. γιαούρτι

30 ml σπορέλαιο

150 γρ. βούτυρο

2 αυγά

1 κουταλιά ζάχαρη

200 γρ. Φέτα

 

Εκτέλεση:

Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη σε λίγο χλιαρό γάλα.

Αναμειγνύουμε την μαγά με τα αυγά, το υπόλοιπο γάλα, το σπορέλαιο και το γιαούρτι.

Το ρίχνουμε στο μισό αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι που να γίνει η ζύμη.

Βάζουμε λίγο σπορέλαιο στο σκεύος, τοποθετούμε την ζύμη και την αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο.

Την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμη την πλάθουμε ελαφρώς σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Την ανοίγουμε σε φύλλο και απλώνουμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Πασπαλίζουμε με τυρί και τυλίγουμε σε ρολό.

Κόβουμε τις άκρες και δίνουμε σχήμα κρίκου σε αντικολλητικό χαρτί.

Χωρίζουμε σε τουλάχιστον 16 ακτίνες χωρίς να κόβουμε εντελώς την ζύμη.

Την τοποθετούμε σε φόρμα 26 εκατοστών και δίνουμε σχήμα.

Πατάμε ελαφρώς τις κομμένες άκρες και τις βάζουμε στο κέντρο.

Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε σουσάμι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι που να πάρει χρώμα.

Σχόλια