Μαγειρική

Του Αγίου Φανουρίου σήμερα - Γιατί φτιάχνουμε τη Φανουρόπιτα;

Του Αγίου Φανουρίου σήμερα και σε πολλά νοικοκυριά ετοιμάζεται η καθιερωμένη Φανουρόπιτα που φτιάχνουν οι νοικοκυρές τάζοντάς την στον Αγιο για να τους φανερώσει, όπως λένε, κάτι.

Η Φανουρόπιτα γίνεται είτε για να βρεθεί κάτι, είτε γιατί η ευχή πραγματοποιήθηκε και θέλεις να ευχαριστήσεις τον Αγιο.

Γιατί φτιάχνουμε τη Φανουρόπιτα;

Η παράδοση, όπως αναφέρει τγια τη φανουρόπιτα λέει ότι η μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν, λέγεται, σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.


Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον Άγιο Φανούριο την τράβηξαν με τη βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της. Αυτή η άπονη τις έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο Αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο: «Η μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να τη βοηθήσω».


Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μη φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνας του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.


Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και, αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν, τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου: «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».


Βέβαια, ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια.


Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της Εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Πάντα όταν τη φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

Σχόλια