Πως θα φτιάξετε πανεύκολα smoothies που θα… «απογειώσουν» τη διατροφή σας!

Υγεία
Πως θα φτιάξετε πανεύκολα smoothies που θα… «απογειώσουν» τη διατροφή σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ίσως από τους πλέον εύκολους τρόπους και να αδυνατίσουμε και να πάρουμε τις βιταμίνες που χρειάζονται αλλά και ξεδιψάσουμε, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι να προετοιμάσουμε ένα απολαυστικό (και χορταστικό) smoothie.

Δηλαδή ένα ρόφημα από φρέσκα ή και κατεψυγμένα φρούτα, αλλά και λαχανικά! Το ρόφημα αυτό μπορεί να είναι τόσο πλούσιο που να μπορεί ακόμα και να αντικαταστήσει ένα από τα ενδιάμεσα γεύματα της μέρας μας.

Δείτε πως θα φτιάξετε εύκολα smoothies:

Smoothie κεράσι – βανίλια

Τα φρέσκα κεράσια δίνουν μοναδικό χρώμα σε αυτό το smoothie που έχει ιδιαίτερα αρωματική γεύση από βανίλια και αμύγδαλο!

Υλικά για 4 μερίδες

400 γρ. κεράσια

300ml γάλα πλήρες αγελαδινό

90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

2,5ml εκχύλισμα βανίλιας

2ml εκχύλισμα αμυγδάλου

1 πρέζα αλάτι

1 φλιτζ. τσαγ. πάγο

Πλύνετε και καθαρίστε τα κεράσια. Στεγνώστε τα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αφαιρέστε τα κουκούτσια τους με έναν αποπυρηνωτή ή με μια φουρκέτα. Βάλτε τα κεράσια σε ένα μπολ και αφήστε τα στην κατάψυξη να παγώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες. Μετά, ρίξτε τα όπως είναι παγωμένα στο μπλέντερ. Προσθέστε το γάλα, τη ζάχαρη, τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου, το αλάτι και τον πάγο και χτυπήστε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν τα κεράσια και να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Σερβίρετε αμέσως.

Διατροφική αξία ανα μερίδα: 170 kcal (θερμίδες).

Διατροφικό tip: Αν αντικαθιστούσαμε την κρυσταλλική ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό θα μειωνόταν σημαντικά η θερμιδική του επιβάρυνση.

Γιατί είναι θρεπτικό;

  • Πληθώρα μελετών έχουν αποδείξει το πόσο ωφέλιμα είναι τα κεράσια για την υγεία, καθώς ανήκουν στα αντιοξειδωτικά φρούτα. Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στην χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, Β και C. Είναι καλή πηγή μετάλλων (εμπεριέχουν κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο). Το κάλιο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος και συμβάλλει στην φροντίδα της αρτηριακής πίεσης. Γενικά, τα διατροφικά οφέλη των κερασιών μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: Βοηθούν την πέψη, φέρουν αντιοξειφωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, συμβάλλουν στην απώλεια του βάρους, αλλά και στην ανακούφιση του πόνου.
  • Τα «φασόλια» της βανίλιας, λίγο πριν την ωρίμανσή τους απελευθερώνουν τη βανιλλίνη, η οποία είναι και η κύρια ένωση της βανίλιας. Όταν τους συναντάτε σε γλυκά αποτελούν ικανοποιητική ένδειξη ότι η αρωματική ουσία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι φυσική. Ωστόσο, ο καρπός της βανίλιας, όσο είναι φρέσκος, δεν έχει άρωμα. Καθώς η καθαρή, φυσική βανίλια δεν μπορεί να καλύψει την παγκόσμια παραγωγή, γίνεται χρήση κυρίως της βανιλλίνης, που παράγεται χημικά. Η γεύση της μπορεί να διαφέρει από εκείνη του φυσικού προϊόντος, καθώς περιέχει σειρά άλλων ενώσεων, αλλά παραμένει το ιδανικό υποκατάστατο. Σε πείραμα, του λονδρέζικου νοσοκομείου «St. George’s», χρησιμοποίησαν έμπλαστρα βανίλιας σε ομάδα ανθρώπων που ήταν σε δίαιτα και παρατήρησαν ότι το άρωμά της προωθεί την απώλεια βάρους, μειώνοντας σημαντικά την όρεξη για γλυκά - κάτι που λέγεται ότι ισχύει και για τα κεριά βανίλιας, δίχως ωστόσο αυτό να έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Επιπλέον, η βανίλια βοηθά τη χώνεψη, ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές και τονώνει το νευρικό σύστημα.

Smoothie μπανάνα – φυστικοβούτυρο – κακάο

Λαχταριστό, φρουτένιο και σοκολατένιο! Σε αυτό το smoothie δεν θα μπορέσει να αντισταθεί κανένα μικρό αλλά και μεγάλο παιδί.

Υλικά για 2 μερίδες

2 μπανάνες

120 γρ. φιστικοβούτυρο

40 γρ. κακάο σε σκόνη

160ml νερό παγωμένο

30 γρ. σοκολάτας κουβερτούρα (65% περιεκτικότητα σε κακάο), για το γαρνίρισμα

Καθαρίστε τις μπανάνες και κόψτε τις σε μικρά κομμάτια. Ρίξτε τις στο μπλέντερ μαζί με το φιστικοβούτυρο, το κακάο και το νερό. Χτυπήστε μέχρι να πολτοποιηθούν οι μπανάνες και να έχετε ένα ομοιογενές πηχτό μείγμα. Μοιράστε το smoothie σε δύο ψηλά ποτήρια και γαρνίρετε με λίγη σοκολάτα, αφού την τρίψετε στη λεπτή πλευρά του τρίφτη.

Διατροφική αξία ανα μερίδα: 577 kcal

Διατροφικό tip: Μπορούμε να μειώσουμε τη θερμιδική του επιβάρυνση, αν μειώσουμε την ποσότητα του φυστικοβούτυρου. Κι ακόμη καλύτερα, αν το αντικαταστήσουμε έστω κατά το ήμισυ με ταχίνι. Είναι προτιμότερη επιλογή γιατί αποτελείται αποκλειστικά από τους αλεσμένους σπόρους του σουσαμιού. Το σουσάμι περιέχει πλήθος διατροφικών στοιχείων με ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως ακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες Ε, Β1 και Β6, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο) κ.α.

Γιατί είναι θρεπτικό;

  • Λόγω της διατροφικής αξίας των φιστικιών, το φυστικοβούτυρο αν και έχει αρκετές θερμίδες μπορεί να αποτελέσει μια καλή τροφή και για προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω του μονοακόρεστου (καλού) λίπους, και αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ μια μικρή ποσότητα αρκεί για να προσφέρει κορεσμό καθώς και μία δόση πρωτεΐνης. Επίσης αποτελεί τροφή με υψηλή θερμιδική αξία, αφού μόλις 32 g (περίπου 2 κ. σούπας) περιέχουν 189 θερμίδες. Γι′ αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, ακόμα και αν είναι υγιεινό.
  • Το κακάο προέρχεται από ψημένους σπόρους κακάο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις, γνωστές ως φλαβονοειδή, οι οποίες όπως φαίνεται μέσα από έρευνες έχουν ευεργετικά αποτελέσματα καθώς μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης δρουν ευεργετικά στην ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Smoothie φράουλα – μπανάνα

Το πιο εύκολο smoothie που θα ετοιμάσετε στη στιγμή σε 2 εκδοχές και θα λατρέψουν τα παιδιά σας! Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με διάφορα φρούτα αλλά και άλλα υλικά όπως τριμμένη σοκολάτα και ινδοκάρυδο.

Υλικά για 4 μερίδες

400 γρ. γιαούρτι πλήρες αγελαδινό

480ml γάλα πλήρες αγελαδινό

2 μπανάνες

320 γρ. φράουλες

Ξεφλουδίστε τις μπανάνες και κόψτε τις σε ροδέλες. Πλύνετε καλά τις φράουλες, αφαιρέστε τα κοτσάνια τους και κόψτε τις στη μέση. Ρίξτε στο μπλέντερ το μισό γιαούρτι με το μισό γάλα και τις μπανάνες και χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάστε το smoothie μπανάνας σε 2 χαμηλά ποτήρια και κατόπιν φτιάξτε το ίδιο με τη φράουλα πολτοποιώντας στο μπλέντερ το υπόλοιπο γιαούρτι με το υπόλοιπο γάλα και τις φράουλες. Αδειάστε και το smoothie φράουλας σε 2 χαμηλά ποτήρια και σερβίρετε αμέσως.

Διατροφική αξία ανα μερίδα: 271 kcal

Διατροφικό tip: Αν αντικαθιστούσαμε τα πλήρες γαλακτοκομικά με 1,5-2% fat, θα μειωνόταν στο ελάχιστο η θερμιδική του επιβάρυνση καθώς και η πρόσληψη από κορεσμένα («κακά») λιπαρά οξέα.

Γιατί είναι θρεπτικό;

  • Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που τις καθιστά μια καλή επιλογή για απώλεια βάρους. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Έχουν, επίσης, αντιφλεγμονώδη δράση καθώς οι φαινόλες που περιέχει μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX που προκαλεί την φλεγμονή και μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης.
  • Οι μπανάνες είναι πολύ θρεπτικές, καθώς είναι πλούσιες σε κάλιο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και φυτικές ίνες. Περιέχουν βιταμίνες Α και C, ασβέστιο και σίδηρο. Η μπανάνα έχει μεγάλη ενεργειακή αξία (99 θερμίδες ανά 100 γρ.) και είναι ιδανική για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, αλλά και για τους αθλητές. Εχουν καρδιαγγειακό όφελος από τριπλή δράση των θρεπτικών της συστατικών. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και στην καλύτερη διάθεση, λόγο των υψηλών επιπέδων της σε τρυπτοφάνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη (σ.σ. νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, καθοριστικής σημασίας για την ψυχολογική μας διάθεση). Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 που περιέχεται στη μπανάνα, μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο και το μαγνήσιο στη χαλάρωση των μυών. Επίσης, βοηθούν στην πέψη, αλλά και στην αθλητική απόδοση (σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 σε ποδηλάτες, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση περίπου μισής μπανάνας κάθε 15 λεπτά σε ένα τρίωρο αγώνα, μπορούσε να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας σταθερά όσο μια ισοδύναμη ποσότητα ενεργειακού ποτού).

Smoothie καρπούζι

Επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται δεν έχετε παρά να την ομορφύνετε με έναν μοναδικό γευστικό πειρασμό όπως αυτό το smοothie!

Υλικά για 4 μερίδες

225 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

4 φέτες καρπούζι

15ml χυμό λεμονιού φρέσκο

½ βανίλια σε σκόνη

30 γρ. μέλι θυμαρίσιο

Κόψτε με ένα αιχμηρό μαχαίρι τέσσερις μεγάλες φέτες από το καρπούζι. Κόψτε σε κομμάτια τη σάρκα τους, αφαιρέστε τα κουκούτσια και βάλτε τα στο μπλέντερ. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και το μέλι. Χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι να πολτοποιηθεί πλήρως το καρπούζι και να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε το γιαούρτι και χτυπήστε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί. Μοιράστε ισόποσα το smoothie σε τέσσερα ποτήρια και σερβίρετε.

Διατροφική αξία ανα μερίδα: 187 kcal

Διατροφικό tip: Αν αντικαθιστούσαμε το πλήρες γιαούρτι με 2% fat, θα μειωνόταν στο ελάχιστο η θερμιδική του επιβάρυνση καθώς και η πρόσληψη από κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Γιατί είναι θρεπτικό;

Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α (β-καροτένιο), λυκοπένιο, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Β1 και είναι καλή πηγή καλίου και μαγνησίου.Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (β-καροτίνη) και λυκοπένιο, προστατεύοντας καθοριστικά τον οργανισμό από τη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Έχει επίσης κάλιο, που συμβάλλει στη σωστή καρδιακή λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός καλίου και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, ενισχύει τη διουρητική δράση διώχνοντας από τον οργανισμό επιβλαβείς τοξίνες και άλατα. Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα κιτρουλίνης. Λιγότερο γνωστή από τα άλλα αμινοξέα, η κιτρουλίνη συντίθενται στο σώμα και παίρνει μέρος σε πολλές χημικές δραστηριότητες του οργανισμού. Η κιτρουλίνη αντιδρά με τα ένζυμα του οργανισμού όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και αλλάζει σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό. Ωστόσο η περισσότερη κιτρουλίνη-περίπου 60%- βρίσκεται στη φλούδα παρά στη σάρκα του καρπουζιού, αλλά αυτό ποικίλλει.

Smoothie σπανάκι – μήλο – ακτινίδιο

Το πιο υγιεινό ρόφημα που ήπιαν ποτέ τα παιδιά σας. Η γεύση του θα τα «ξεγελάσει» και θα καταναλώσουν εύκολα το σπανάκι ακόμα κι αν δεν τους αρέσει, ενώ θα πάρουν πολλές βιταμίνες.

Υλικά για 4 μερίδες

1 φλιτζ. τσαγ. φύλλα από σπανάκι

1 πράσινο μήλο με τη φλούδα του, σε μικρά κομμάτια

1 ακτινίδιο

50 γρ. μαϊντανό φρέσκο (1/3 φλιτζ. τσαγ.)

Χυμό από 1 λεμόνι

2 γρ. κανέλα σε σκόνη

300ml νερό παγωμένο

Πλύνετε καλά το σπανάκι και το μαϊντανό, αφήστε τα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν και κατόπιν στεγνώστε τα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καθαρίστε το ακτινίδιο από τη φλούδα του με ένα λεπτό μαχαίρι και κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Πλύνετε καλά το μήλο, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα κουκούτσια του. Κόψτε το με τη φλούδα του σε μικρά κομμάτια. Ρίξτε τα στο μπλέντερ μαζί με τα κομμάτια του ακτινιδίου, το σπανάκι και το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και το παγωμένο νερό. Χτυπήστε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά και να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Μοιράστε το smoothie σε 4 χαμηλά ποτήρια και σερβίρετε αμέσως

Διατροφική αξία ανα μερίδα: (μόλις) 50 kcal

Γιατί είναι θρεπτικό;

  • Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, βοηθώντας την παραμονή του ασβεστίου στα οστά και ενεργοποιώντας την οστεοκαλσίνη. Η υψηλή του συγκέντρωση σε βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την πρωτεΐνη MPG, που δρα προστατευτικά ενάντια στη δημιουργία κιρσωδών φλεβών. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό, και ο συνδυασμός αυτών κάνει το σπανάκι άριστο σύμμαχο της οστικής ακεραιότητας Άριστη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης C και του φυλλικού οξέος, που προστατεύουν την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Όντας πλούσιο σε σίδηρο, έχει ρόλο κλειδί στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας και του μεταβολισμού, ενώ το υψηλό περιεχόμενό του σε φυτικές ίνες προστατεύει τον εντερικό σωλήνα, και η παρουσία σε αυτό τρυπτοφάνης τού δίνει τον ρόλο του φυσικού ηρεμιστικού. Μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας την πιθανότητα εγκεφαλικών, ενώ αντιμετωπίζει επιτυχώς την υπέρταση.
  • Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες αλλά και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Το φλούδι του μήλου περιέχει βιταμίνες αλλά και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες είναι πολύτιμες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Το ακτινίδιο διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αλλά επειδή η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη είναι σημαντικό να καταναλωθεί άμεσα μετά την κοπή του. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Το ακτινίδιο αποτελεί μια σπουδαία, φυσική πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές. Στα ακτινίδια υπάρχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και λουτεΐνη που είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει την όραση. Επίσης εμπεριέχουν φυτικές ίνες, ω3 και ω6 λιπαρά και πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η ύπαρξη μεγάλου πλήθους βιταμινών κάνει το ακτινίδιο ένα εξαιρετικό, φυσικό όπλο στην άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα, ενώ οι φυτικές ίνες υποβοηθούν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Smoothie πεπόνι – γιαούρτι – φύλλα μέντας

Ακόμα κι αν τα μικρά σας «αρνούνται» να φάνε γιαούρτι, φτιάξτε αυτό το δροσερό smoothie με πεπόνια και σίγουρα θα το απολαύσουν αδιαμαρτύρητα!

Υλικά για 8 μερίδες

1 πεπόνι ώριμο, σε μικρά κομμάτια

400 γρ. γιαούρτι αγελαδινό 2% λιπαρά

60 γρ. μέλι

30ml χυμό λάιμ φρέσκου

8 φύλλα μέντας, για γαρνίρισμα

Κόψτε το πεπόνι σε μικρά κομμάτια. Ρίξτε το πεπόνι στο μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι, το μέλι και το χυμό λάιμ και χτυπήστε μέχρι να πολτοποιηθεί το πεπόνι και να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Μοιράστε το smoothie σε 8 χαμηλά ποτήρια και βάλτε τα στο ψυγείο για 30΄-60΄ να κρυώσει. Όταν θέλετε να σερβίρετε γαρνίρετε κάθε ποτήρι με φυλλαράκια μέντας.

Διατροφική αξία (ανα μερίδα): 102 kcal

Διατροφικό tip: Δεν πρέπει να μένει κομμένο το πεπόνι σε φέτες για πολλή ώρα γιατί η βιταμίνη C που περιέχει καταστρέφεται γρήγορα αν εκτεθεί στον αέρα. Όσον αφορά το γιαούρτι, αποφεύγουμε όσα έχουν πρόσθετα συστατικά όπως φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς. Διαφημίζονται ως πιο υγιεινά μερικές φορές, ενώ δεν είναι, μιας και έχουν πρόσθετη ζάχαρη, θερμίδες κ.α.

Γιατί είναι θρεπτικό;

  • Το πεπόνι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ικανοποιεί την πείνα και τη δίψα χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες του και χωρίς να δημιουργεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Είναι φυσική πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς κρύβει μέσα του βιταμίνη C και β-καροτίνη. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα άλλα και προβλήματα που συνδέονται με τη μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης. Εχει αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πεπόνι περιέχει επίσης χρήσιμα μέταλλα, όπως κάλιο και μαγγάνιο. Τα πεπόνια έχουν ένα αντιπηκτικό χημικό, την αδενοσίνη, που υπάρχει επίσης στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Η ουσία αυτή βοηθά στην αραίωση του αίματος, ελαττώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Για να βρείτε το πιο υγιεινό γιαούρτι με πραγματικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα στη συσκευασία. Να θυμάστε ότι η ζάχαρη που αναγράφεται στον πίνακα περιλαμβάνει πρόσθετα σάκχαρα και λακτόζη, που είναι η φυσική μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται στο γάλα.
  • Η διατροφική αξία της μέντας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Περιέχει βιταμίνες Α και C και βιταμίνη Β2, σε μικρότερες ποσότητες. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Αν η μέντα καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες, τα θρεπτικά συστατικά της είναι εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό. Πέρα όμως από βιταμίνες, η μέντα περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο. Έχει χωνευτικές ιδιότητες, καθώς ελαττώνει τους μυϊκούς σπασμούς και διευκολύνει την πεπτική διαδικασία. Προλαμβάνει το σχηματισμό στομαχικού έλκους και διεγείρει τις χολικές εκκρίσεις. Το βασικό συστατικό της μέντας, η μενθόλη, βοηθά σημαντικά στα αναπνευστικά προβλήματα. Μειώνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, χαλαρώνοντας τους μύες γύρω και μέσα στο έντερο, καθώς επίσης και τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Είναι αντιβακτηριδιακή και προστατεύει από τους έρπητες του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Ακόμη και το άρωμα της μέντας φαίνεται να βοηθά στην μνήμη, για αυτόν τον λόγο μπορεί να φανεί χρήσιμο πριν από κάποιες εξετάσεις.

(Από την Αρέστη Κλεοπάτρα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc. Διατροφή και Άσκηση, Xαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity)

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News