Η πεντανόστιμη Μπατζίνα με κολοκύθι της Αργυρώς

Γαστρονομία
Η πεντανόστιμη Μπατζίνα με κολοκύθι της Αργυρώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλλο, μπατζίνα με κολοκύθι ή με κολοκύθα από την Θεσσαλία.

Εξωτερικά γίνεται τραγανή σαν να έχει φύλλο και μέσα είναι αφράτη και πεντανόστιμη

Υλικά:

1 κιλό κολοκύθα (ή κολοκύθια χοντρά)

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2 τρυφερά πράσα ψιλοκομμένα

4-5 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)

700 γραµ. αλεύρι

2 αυγά

1 φλ. γάλα

3/4 φλ. ελαιόλαδο

500 γραµ. τρίμματα σκληρής φέτας

2 κ.σ βούτυρο (για την επιφάνεια της πίτας)

4 κ.σ αλεύρι (για το ταψί)

Για την μπατζίνα με κολοκύθι ή κολοκυθομπατζίνα όπως τη λένε στην Θεσσαλία, θα χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου (ή στρογγυλό ρηχό ταψί για πίτα, 42 εκατοστά), λαδωμένο.

Κόβουμε κατά μήκος, στα δύο την κολοκύθα και αφαιρούμε ίνες και σπόρους με ένα κουτάλι. Κόβουμε σε φέτες την κολοκύθα και καθαρίζουμε τη φλούδα. Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη. Τη βάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί και να ιδρώσει για 15′. Στύβουμε με τα χέρια να αφήσουμε έξω τα υγρά της. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλα κολοκύθια.

Βάζουμε την ψίχα κολοκύθας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα τρίμματα φέτας και αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το γάλα και το λάδι με το σύρμα. Ρίχνουμε μέσα στα υγρά το αλεύρι. Ανακατεύουμε να δημιουργηθεί χυλός μέτριος σε πυκνότητα. Ρίχνουμε τον αλευροχυλό στην κολοκύθα κι ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. Μόλις ανακατευτεί ο χυλός με τα υλικά, θα αραιώσει λίγο η πυκνότητά του.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι το λαδωμένο ταψί. Να κάνει μια στρώση. Αδειάζουμε τη μπατζίνα. Ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να είναι παντού ισόπαχη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη επιφάνεια της μπατζίνας. Μπήγουμε εδώ κι εκεί κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, με το ταψί στην κάτω σχάρα, στους 180-200 βαθμούς C, για περίπου 50′. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδοκοκκινήσει, πάνω και κάτω.

Πηγή: argiro.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News