Μαγειρική

Ο απίστευτος λόγος που δεν πρέπει να στραγγίζουμε τα ζυμαρικά μετά το βράσιμο  

Πολλοί θεωρούν ότι το στράγγισμα των ζυμαρικών μετά το βράσιμο είναι δεδομένο για μία καλή μακαρονάδα. Κι όμως, οι επαγγελματίες μάγειρες λένε κατηγορηματικά «όχι» σε αυτή τη συνήθεια των περισσοτέρων νοικοκυριών!

Τα ζυμαρικά είναι φτιαγμένα και με αλεύρι, με αποτέλεσμα όταν βράζουν να δημιουργείται λευκός αφρός στην επιφάνεια. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι δείγμα ακαθαρσίας του νερού και γι′ αυτό στραγγίζουν τα ζυμαρικά, χύνοντας το νερό στο νεροχύτη. Μέγα λάθος κατά πώς φαίνεται, γιατί αυτό είναι το «χρυσό υγρό».

Κι αν αναρωτιέστε γιατί να κρατήσετε το νερό του βρασίματος, η απάντηση είναι γιατί θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο πηχτή τη σάλτσα σας, πράγμα που θα «εκτοξεύσει» τη γεύση της.

 

Ας μιλήσουμε για τη γαλακτωματοποίηση:

Η γαλακτωματοποίηση είναι η διαδικασία ανάμιξης δύο υγρών που διαφορετικά θα απωθούντο. Στην περίπτωση των ζυμαρικών, μιλάμε για το λάδι και το νερό, που εμπεριέχονται στα σάλτσα σας. Το άμυλο που έχει απελευθερωθεί στο νερό των ζυμαρικών λειτουργεί ως γαλακτωματοποιητής και πυκνωτής. Έτσι, αν αποθηκεύσετε το νερό των ζυμαρικών ώστε να το προσθέσετε αργότερα στη σάλτσα σας, θα έχετε ένα κρεμώδες, πιο δεμένο και σαφώς πιο νόστιμο αποτέλεσμα.

 

Πώς μπορείτε να κρατήσετε το νερό των ζυμαρικών:

- Αν επιμένετε να σουρώσετε τα ζυμαρικά σας, τότε απλώς κρατήστε μερικά φλιτζάνια με το υγρό πριν το ρίξετε στο νεροχύτη.

- Αν μαγειρεύετε μακριά σε μήκος ζυμαρικά όπως τα σπαγκέτι, τότε μπορείτε να τα απομακρύνετε από την κατσαρόλα με μία λαβίδα, ώστε να σας μείνει και το νερό.

- Τα ζυμαρικά τύπου πένες και κοφτό μακαρονάκι, μπορείτε να τα βγάλετε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, έτσι ώστε να κρατήσετε το νερό.

 

Το νερό που έμεινε από τα ζυμαρικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδος σάλτσας, οπότε είναι χρήσιμο γενικά.

Σχόλια