Μαγειρική

Ταχινόπιτα για τους λάτρεις του σισαμοπολτού

Με βασικό συστατικό το ταχίνι, ένα τρόφιμο με ιδιαίτερη γεύση, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό μας, δημιουργήθηκε αυτή η συνταγή, την οποία δανειζόμαστε από το βιβλίο «Με αμύγδαλα, καρύδια και μέλι – Ανθολόγιο ελληνικών γλυκών» των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα.

Ο σισαμοπολτός αυτός είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο, ωστόσο είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και στις Ασιατικές Χώρες. Στην Ελλάδα καταναλώνεται όλο τον χρόνο, αλλά η κατανάλωσή του αυξάνεται αισθητά κατά τις περιόδους νηστείας.

Η συνταγή στην παρασκευή της είναι εύκολη

Υλικά:

1 φλιτζάνι ταχίνι

3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού

1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

1 φλιτζάνι μέλι

1 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές και μαύρες

1/3 φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη

λίγο κονιάκ για επάλειψη

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

λάδι απ' το ταχίνι ή σησαμέλαιο για το άλειμμα του ταψιού

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τις σταφίδες, τα καρύδια και τα μπαχαρικά.

Χτυπάτε το ταχίνι με το μέλι, την κρυσταλλική ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε το μείγμα αυτό στο μείγμα του αλευριού.

 

Αλείφετε ένα ταψί με σησαμέλαιο και ρίχνετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για περίπου 40'. Αφήνετε την ταχινόπιτα να κρυώσει και με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνειά της με το κονιάκ. Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

 

Η συνταγή είναι της Σιμόνης Καφίρη.

 

 

Σχόλια