Μαγειρική

Παέγια λαχανικών

Η παέγια είναι το διασημότερο φαγητό της Ισπανίας, ιδιαίτερα αγαπητό και στην Ελλάδα

Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό για τους Ισπανούς. Προέρχεται από την περιοχή της ανατολικής Ισπανίας Levante, όπου υπάρχει μεγάλη λιμνοθάλασσα, η Albufera, στην οποία φυτρώνει εύκολα το ρύζι.

Η παέγια ένα από τα πολλά φαγητά με βάση το ρύζι τα τόσο αγαπητά στους Ισπανούς, είναι ιδιαίτερα αγαπητό και στην Ελλάδα. 

Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό για τους Ισπανούς. Προέρχεται από την περιοχή της ανατολικής Ισπανίας Levante, όπου υπάρχει μεγάλη λιμνοθάλασσα, η Albufera, στην οποία φυτρώνει εύκολα το ρύζι.
Αυτός είναι και ο λόγος που η παέγια θεωρείται λαϊκό φαγητό.


Ο Άκης Πετρετζίκης έφτιαξε παέγια μόνο με λαχανικά κι εμείς αναδημοσιεύουμε τη συνταγή του:

Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. φασολάκια
1 κόκκινη πιπεριά
100 γρ. μανιτάρια
150 γρ. αρακά κ.τ.ψ.
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. πάπρικα
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
χυμό από 2 λεμόνια
200 γρ. ντομάτα κονκασέ
½ κ.γ. σαφράν
Αλάτι, πιπέρι
250 γρ. καστανό ρύζι
200 γρ. γάλα καρύδας
350 γρ. νερό
¼ ματσάκι μαϊντανό
¼ ματσάκι κόλιανδρο

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα φασολάκια, την πιπεριά κομμένη σε λωρίδες και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε τον αρακά, το μπούκοβο, την πάπρικα, το σκόρδο ψιλοκομμένο και μαγειρεύουμε 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με τον χυμό λεμόνι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε το ρύζι, το γάλα καρύδας και το νερό.
Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά. Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το ρύζι.
Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό από το λεμόνι, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και σερβίρουμε.



Σχόλια